Ktorá vlajková loď spravila našim redaktorom, Mišovi a Romanovi, najväčšiu radosť?

Názor Michala Reitera

Výber vlajkových lodí nie je taký veľký, ako v prípade modelov strednej triedy. Ten najlepší mobil danej značky je totiž len jeden. Výrobca ho uvedie na trh so všetkou slávou a je potom už len na používateľoch, či siahnu po danom modeli. Konkurencia je totiž veľká, a to nielen v prípade iných značiek. Mnohí si totiž čoraz viac kladú základnú otázku „Potrebujem až taký drahý telefón?“.

Najväčší dojem na mňa urobil smartfón BlackBerry KEYone. A teraz sa nebavíme o zlatej ére BlackBerry a štvorcových displejoch. Taký telefón som nikdy nemal dlhšie ako mesiac. Bol to fajn telefón, ale bol naozaj len pracovný. KEYone je multimediálny telefón s dôrazom na to, ako je konštruovaný. Má hardvérovú klávesnicu. No už nie po vzore vysúvacieho modelu BlackBerry Priv, ale priamo na monobloku. Vďaka tomu nie je telefón až taký veľký. Ak ste chceli mať HW klávesnicu, museli ste ho vždy vysunúť. Prakticky neustále ste mali v ruke ťažký a dlhý telefón. Mohli ste písať aj na virtuálnej klávesnici, potom ste mali v ruke ťažký a hrubý telefón.

KEYone sa mi naozaj veľmi páči pre svoj koncept. Má robustné hliníkové telo, zadný kryt je pogumovaný a tak drží vskutku stabilne na akomkoľvek povrchu. Nikto netvrdí, že na nej budete písať rýchlejšie, ale je to naozaj pohodlné. Má menší displej? Áno ale nikdy si ho neprekryjete klávesnicou, okrem naozaj výnimočnej potreby vložiť skutočne špecifický znak, ktorý nie je cez Alt na klávesoch.

Rýchlo sa nabíja, má vynikajúci displej a svojou kvalitou nesklame ani pri fotografovaní a videu. Nie je to najlepší fotomobil na trhu, ale dá sa s ním normálne fotiť. Klávesnica s podporou dotykových gest, možnosť predefinovania jedného zo Shiftov na kláves Ctrl alebo snímač odtlačkov v medzerníku, to všetko sú detaily, ktoré robia tento telefón. Ako jeden zo skutočne mála telefónov podporuje spojenie interného úložiska s pamäťovou kartou. Ak máte naozaj rýchlu kartu, budete nadšení. Vložíte ju a interný priestor sa bude tváriť ako jedna pamäť v súčte oboch úložísk.

Cena je podľa mnohých názorov prestrelená. Ja si to nemyslím. Je to to najlepšie, čo BB vyrobilo a je to unikátny smartfón. Takých naozaj veľa nie je. Prečo by mal stáť menej ako iné vlajkové lode? Cena odpovedá konceptu aj celkovému úžitku a pridanej hodnote. Nemá najrýchlejší procesor, čo občas poznať, ale dá sa s tým žiť. To nevadí, u mňa telefón telefónom robí viac ako len bombastické čísla na produktovom liste.

Zároveň je to najbezpečnejší telefón s Androidom. Aspoň to o ňom hovorí výrobca. Má totiž špeciálnu ochranu bootovacieho procesu, jeho pamäť je kompletne šifrovaná ihneď po zapnutí a navyše stráži aj to, čo robia ostatné nainštalované aplikácie.

Verdikt MR

Prísť dnes na trh s telefónom, ktorý má HW klávesnicu a nesnaží sa byť za každú cenu najtenší a ísť s prúdom, je jednoznačne odvaha. BB KEYone na mňa urobil celkovo obrovský dojem. Poznáte to sami. Telefón si ohmatáte, používate a čímsi vás priťahuje. Presne taký pocit, ktorý ste zažili – neviete ho vysvetliť, ale vy sami dobre viete, čo cítite.

Názor Romana Kadleca

Za tému tohto duelu som vďačný. Vlajkovým lodiam sa síce venujeme podrobne vo veľkom porovnávacom teste, ktorý nájdete priamo v tomto čísle, avšak to je typ článku, ktorý je postavený na objektívnych faktoch a výsledkoch testovania. V dueli však môžeme nechať viac vyniknúť naše subjektívne pocity a pozrieť sa na tohtoročné vlajkové lode z trochu iného pohľadu.

Je fajn, že žiadna z vlajkových lodí tento rok nesklamala. Samsung Galaxy S8 opäť prináša inovatívny dizajn a aj napriek tomu, že LG G6 má takisto displej s veľmi tenkými rámikmi okolo displeja, práve model od Samsungu je dizajnová lahôdka, ktorá púta pozornosť. A má skvelú ergonómiu. Popravde, od Samsungu sme nič iné ani nečakali, posledné roky je jasným lídrom na trhu.

K BlackBerry sa vyjadril už Mišo a súhlasím s ním. Moje prvé stretnutie s KEYone na MWC v Barcelone bolo trochu rozpačité, ale keď sme dostali telefón do redakcie na testovanie, počas pár minút som sa skamarátil s klávesnicou a jej funkciami a po dni mi prišlo úplne prirodzené používať dotykový telefón s hardvérovou klávesnicou.

Huawei P10 aj HTC U11 sú vlajkové lode, ktoré naplnili očakávania. V tomto smere sa žiadne prekvapenie nekonalo. Rad P si ide svojou cestou, ktorá je zameraná na fotenie a P10 konečne začína napĺňať potenciál duálneho fotoaparátu. HTC U11 opäť potvrdzuje, že HTC vie stále vyrábať výborné telefóny. Treba však zlepšiť marketing a povedomie o značke.

Sony Xperiu XZ Premium som si nechal na koniec zámerne. Pre mňa osobne ide o vlajkovú loď, ktorá ma tento rok potešila zatiaľ najviac. Neznamená to, že je najlepšia na trhu, to nie. Subjektívne je mi však sympatická, a to aj napriek tomu, že niekomu budú určite prekážať jej väčšie rozmery, ktoré sú spôsobené veľkými rámikmi nad a pod displejom. Tieto rámiky v kombinácii so zaoblenými bočnými hranami a rovnou spodnou a hornou hranou však dávajú telefónom Xperia punc jedinečnosti a nie som sám, kto si myslí, že Xperia XZ Premium má svoje čaro aj napriek väčším rozmerom. Stretol som sa s názormi, že XZ Premium je krajší telefón ako novinky s ultratenkými rámikmi.

Každopádne, ani Sony to nemá na trhu so smartfónmi jednoduché a ak by táto firma prestala vyrábať telefóny, bola by to citeľná strata.

Xperia XZ Premium je však skvelý telefón, ktorý by mohol Sony pomôcť. Minimálne na európskom trhu. A potešil ma aj super spomaleným videom, ktoré aj napriek svojmu obmedzeniu predstavuje chytľavú a vynikajúcu funkciu a z inžinierskeho pohľadu ide o veľký úspech, že Sony dokázalo takúto technológiu zabudovať do telefónu.

Verdikt RK

Sony Xperia XZ Premium ma potešila okrem nahrávania v režime 960 fps aj celkovo vylepšeným fotoaparátom. Sony dokázalo zmierniť agresívny postprocesing, takže kvalita fotiek je lepšia. A Xperia potešila aj atraktívnou predobjednávkou. Ak ste potrebovali nové slúchadlá alebo ste ich predali, išlo o vlajkovú loď s najlepším pomerom cena/výkon.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.