Keď LG pred necelým rokom predstavilo model G6, išlo v porovnaní so svojim predchodcom G5 o veľmi slušný upgrade. Juhokórejský výrobca upustil od modulárneho dizajnu a vsadil na odolnú kovovú konštrukciu kombinovanú s takmer bezrámikovým displejom s netradičným pomerom strán 18:9. Atraktívny dizajn a špičkové parametre navyše okorenil nižšou cenovkou v porovnaní s vlajkovými loďami svojich priamych konkurentov. Čím nás LG prekvapí tento rok?

Názov a dátum predstavenia

Vyzerá to tak, že LG upustí od dlhoročného označovania svojich vlajkových lodí písmenkom G a číslicou. Po G4, G5 či G6, tak už s vysokou pravdepodobnosťou nebude žiadne G7, aj keď si dovoľujeme, minimálne do momentu, kým nebude oficiálne známy presný názov, toto označenie používať. Z viacerých zdrojov blízkych spoločnosti zanieva, že sa firma bude snažiť oživiť názov svojich top modelov, pričom s vysokou pravdepodobnosťou pôjde o dvojciferné číslo. Dôvodom je psychologický efekt. LG sa chce vyhnúť riziku, že by jeho potencionálni zákazníci mohli vnímať konkurentov ako Samsung Galaxy S9 či iPhone X ako niečo lepšie, novšie a inovatívnejšie práve vďaka vyššej cifre v názve.

Kedy bude LG G7 predstavené? Ak by malo ísť po vzore svojich dvoch predchodcov, malo by sa tak stať 1 deň pred otvorením brán technologického veľtrhu MWC v Barcelone. Tento rok ide o 25. február. Najnovšie dohady však tvrdia, že sa predstavenie novinky odloží až na marec, pričom predaj bude spustený začiatkom apríla.

LG G6 bol predstavený 26.2.2017

Technické parametre a funkcie

Čo sa týka displeja, LG údajne zostane pri veľkosti 5,7″ s dnes už etablovaným pomerom strán 18:9 pre čo najlepší používateľský zážitok z multimediálneho obsahu. LG G7 by mal disponovať OLED displejom s QHD+ rozlíšením, čo znamená zmenu v porovnaní s modelom G6, ktorý bol vybavený LCD displejom. OLED panel má oproti LCD mnoho výhod a aj vlajkové lode ako Samsung Galaxy S8 či iPhone X sú vybavené práve týmto typom displeja. Displej bude navyše kompatibilný s platformou pre virtuálnu realitu DayDream od Google.

LG G7 bude poháňať aktuálne najvýkonnejší procesor na trhu, ktorým je Snapdragon 845 od Qualcommu. Povráva sa, že práve tento fakt je jedným z hlavných dôvodov posunu predstavenia novinky na marec. Minulý rok totiž LG do modelu G6 neimplementoval vtedajšiu špičku v podobe Snapdragonu 835, ale použil o niečo starší a menej výkonnejší Snapdragon 821. Samsung mal totiž dohodu s americkým Qualcommom, že práve jeho vlajková loď bude prvá na svete vybavená 835–kou. Inak tomu nie je ani tento rok v prípade Samsungu Galaxy S9 a čipsetom Snapdragon 845. Samsung si naplánoval predstavenie svojej tohtoročnej vlajkovej lode na 25. február a LG preto nebude nič brániť predstaviť svoj high–end po tomto dátume s 845–kou. Procesoru bude sekundovať 4 GB alebo 6 GB operačná pamäť RAM.

Tento rok by mala byť vlajková loď LG osadená najvýkonnejším čipsetom od Qualcommu

Okrem klasického odtlačku prstov príde LG G7 aj s novinkou v podobe skeneru očnej dúhovky. Samsung už túto biometrickú funkcionalitu v minulosti vo svojich smartfónoch použil, čo sa však  týka LG, pôjde o vôbec prvý smartfón tejto značky vybavený touto praktickou „vychytávkou“. V porovnaní so skenerom od Samsungu má byť ten od LG praktickejší, napríklad pre použitie v slabých svetelných podmienkach, ale aj bezpečnejší, aby sa nedal oklamať, povedzme fotografiou očí používateľa.

Medzi ďalšie zaujímavé funkcie budú patriť bezdrôtové nabíjanie i skutočne ostrý a čistý zvuk vďaka 32–bitovej technológii Quad DAC Audio. Ostáva len dúfať, že obe funkcie budú tentoraz sprístupnené pre všetky trhy. Bezdrôtové nabíjanie totiž výrobca zakomponoval aj do modelu G6, dostupné ale bolo výhradne pre trh v USA. Naopak Hi–Fi Quad DAC pre zmenu doteraz mohli využívať iba klienti v Južnej Kórei a niekoľkých ďalších ázijských krajinách.

Ďalším pozitívnym dohadom je, že LG G7 bude kompatibilné s vysokorýchlostnou sieťou piatej generácie, označovanou ako 5G. V našich končinách si na jej reálne využitie budeme musieť ešte nejaký ten rok počkať. Ako jeden z prvých operátorov v Európe ju plánuje spustiť Orange medzi rokmi 2020 a 2022. Novinka bude bežať na najnovšom Androide 8.0 Oreo a nebude jej chýbať odolonosť voči vode a prachu s certifikáciou IP 68. Nepríde údajne ani o 3,5 mm jack konektor. Samozrejmosťou bude duálna kamera s 1 štandardným a 1 širokouhlým objektívom.

Dizajn

Otázka dizajnu ostáva do tejto chvíle stále nezodpovedanou, nakoľko zatiaľ neunikli žiadne spoľahlivé fotografie chystanej novinky. Vzhľadom na atraktívny dizajn predchodcu sa neočakávajú žiadne „drastické“ zmeny. Všeobecne sa očakáva iba ešte väčšie zúženie rámikov, čím sa telefón stane ešte kompaktnejším.

Jeden z konceptov LG G7

Cena

Jedným z rozhodujúcich parametrov bude nepochybne cena. Práve v pomere ceny a výkonu bodoval LG G6 na plnej čiare. U nás ho už tesne po uvedení predával najlacnejšie oranžový operátor za výborných 590 eur. Analytici odhadujú, že LG G7 odštartuje aprílové predaje s cenou tesne prekračujúcou 700 eur. V porovnaní s top modelmi od Apple, Samsungu, ale i Huawei by sa tak LG stále mal držať najnižšie.

 

Mohlo by vás zaujímať:

LG má patent na skladací telefón, ktorý je možné transformovať na tablet