Po hodinkách tak môže ísť o ďalší spôsob, ako odomknúť iPhone.

Okrem toho sa môže výrazne znížiť riziko, že vám niekto takto vybavené slúchadlá ukradne. Spoločnosť Apple už roky používa svoje dva osvedčené spôsoby overovania, ktoré sú skutočne veľmi spoľahlivé. Najprv bolo predstavené Touch ID a neskôr Face ID. Druhá forma overovania má práve v týchto dňoch výrazné obmedzenia, ktoré sú spôsobené nosením rúšok. Vieme však, že Apple má aj na tento “problém” riešenie.

Spoločnosť teraz pokračuje v inováciách a podala žiadosť o patent na biometrický systém, ktorý by bol súčasťou TWS slúchadiel AirPods. Tie by mali byť schopné identifikovať, kto ich má nasadené, takže v prípade neoprávneného používania ich nebude možné spustiť a zneužiť (napríklad na odpočúvanie pripojeného zariadenia).

V prípade, že aj táto forma overovania bude dostatočne presná, mohla by sa využívať aj na pokročilejšie overovania a teda aj prístup k citlivým údajom, ktoré sú uložené v inom zariadení. V tom prípade by bolo možné touto metódou odomykať aj iPhone alebo hodinky Apple Watch. Nebolo by tak potrebné zadávať na ich odomknutie už žiadny kód. Aktuálne sa metóda “páru” využíva v prípade odomykania iPhonu pomocou hodiniek Apple Watch.

Apple AirPods s Ear IDZdroj: PatentlyApple
Apple AirPods s Ear ID

Nová patentová prihláška na overovanie pomocou Ear ID naznačuje, že slúchadlá budú schopné vytvoriť virtuálnu mapu ucha používateľa, na základe čoho sa určí skóre podobnosti, a vytvorí sa jedinečný “podpis” pre Ear ID.

Apple údajne pracuje aj na slúchadlách so zabudovanými senzormi na monitorovanie zdravia. To by mohlo umožniť sledovanie tepu alebo počtu krokov používateľa. Práve pre presné monitorovanie zdravia je dôležité identifikovať, kto má slúchadlá nasadené. To naznačuje, že práve funkcia Ear ID je k tomuto účelu priam stvorená.

Je potrebné dodať, že podaná patentová prihláška ešte neznamená, že sa funkcia Ear ID dostane na trh.

Zdroj: CultOfMac

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.