Vyššie ceny elektrickej energie nemusí nutne znamenať prekopanie návykov a niekde sa šetriť neoplatí, resp. nemáte veľké možnosti.

Pozrime sa na to z pohľadu domácej kancelárie. Používate notebook alebo stolný počítač, smartfón, možno tablet a tiež si občas pozriete TV. Okrem toho vám doma beží router a set-top-box, najčastejšie ako výbava od operátora. Zariadení, ktoré si pýtajú elektrickú energiu je veľké množstvo. Niektoré z nich majú minimálny odber voči práčke alebo chladničke. Ako teda šetriť a ako počítať, na koľko vás vyjde ich používanie?

Cena energie

Základom je cena energie a výkon elektroniky. Cenu za 1 kWh nájdete vo vašom vyúčtovaní ale aj na stránke vašej distribučnej spoločnosti. Oproti roku 2021 je tu nárast. Kým ÚRSO uvádzalo regulovanú cenu 46,1081 eur za 1 MWh, teraz je to suma 61,2077 eur za 1 MWh. S rovnakou sumou sa počíta aj na rok 2023 a rok 2024.

Na celkovej cene budú mať podiel okrem silovej zložky aj ďalšie, ktoré teraz ešte nie sú presne stanovené. Distribučné spoločnosti ešte nestanovili presnú cenu. Nateraz ale môžeme vychádzať z aktuálne dostupných cien.

Ako príklad použijeme ceny ZSE pre sadzbu DD2, čo je najčastejšie využívaná sadza pre domácnosti. Cena za spotrebu elektriny je 0,097080 eur / 1 kWh. Tu nie sú započítané ďalšie poplatky, ako napríklad platba za odberné miesto (1,32 eur / mes.) a ďalšie.

Počítame teda so sumou 0,097080 eur / 1 kWh.

Zdroj: ZSE

Smartfón a notebook

Poďme na prvé zariadenie a tým bude smartfón. Budeme ho nabíjať dve hodiny denne nabíjačkou s výkonom 40 W. Takto stanovený údaj poslúži ako istý priemer pre tých, čo majú 120 W nabíjačky a nabitie smartfónu im nezaberie viac ako 20 minút ako aj pre tých, ktorý máte povedzme 25 W nabíjačky k mobilu a potrebujete dlhší čas, avšak s nižším odberom. Za rok vás teda nabíjanie smartfónu nebude stáť viac ako 3 eurá (presnejšie podľa výpočtu to bude 2,84 eur ročne). Je to naozaj údaj za celý rok.

Prenosný počítač je ďalšie často používané zariadenie. Tu sa jeho spotreba odhaduje ťažšie. Ide o zariadenie, ktoré na rozdiel od 15 W žiarovky nemá rovnaký odber energie. Z našich skúsenosti a meraní môžeme hovoriť o spotrebe 40 W. Aj to je mierne nadnesený údaj. Ak totiž na počítači nepracuje s náročnými aplikáciami a pozeráte film alebo len počúvate hudbu, spotreba pokojne klesne o 10 – 15 W.

Pri zapnutí nejakej aplikácie vzrastie na niekoľko sekúnd na 55 W ale v zapätí klesne na 28 W. Takto sa správa notebook bežne. Nebeží na plný výkon a to ani herné notebooky, keď sa na nich nehráte hry. Budeme ale počítať s odberom 40 W, čo je možno opäť prehnaný údaj. Ale radšej mať väčšiu spotrebu, ako preháňať na opačnom konci a získať nereálne nízku sumu za používanie počítača.

Teraz je otázka, ako dlho budete zariadenie používať. V našom prípade budeme počítať s 8 hodinami denne. To bude pre mnohých veľa, no pokojne si tento údaj prispôsobíte podľa seba a vašom spôsobe používania počítača doma. Výpočet podľa nášho scenára hovorí, že prevádzka notebooku bude stáť 0,94 eur / mesačne a 11,33 eur ročne.

Router

Toto vás možno prekvapí, faktom ale je, že zariadenie zvyčajne beží 24 hodín denne po celý rok. Router ako zariadenie nie je jeden typ. Existuje ich niekoľko, avšak ten čo dostanete od operátora má spotrebu priemerne 11 W. Závisí od jeho zaťaženia, rovnako ako počítač ani tu nie je spotreba konštantná.

Ponecháme ale vyššie uvedený údaj, ktorý bude predstavovať priemernú hodnotu po zohľadnení viacerých zariadení v domácnosti, intenzitu využívania siete atď. Prevádzka vás teda vyjde na 0,77 eur / mes. Za rok to predstavuje sumu 9,35 eur. Ako vidno, tu je faktor neustálej prevádzky.

Ďalšie zariadenia

Teraz máte predstavu o tom, koľko stojí prevádzka vybraných typov zariadení. Na základe tohto si ľahko odvodíte cenu pre iné zariadenia. Vždy, keď zariadenia nepoužívate, je možné ich vypnúť, napríklad router v čase, keď nebudete dlhšie doma a nemáte k nemu pripojené smart zariadenia. Vtedy by ste si vypnutím routera príliš nepomohli.

Šetriť?

Na mieste je otázka, ako na takýchto zariadeniach ušetriť? Nezabúdajte na TV, ktorý bude mať spotrebu približne 120 W. Tu už zaznamenáte šetrenie, keď ho nenecháte bežať len tak. Pravdepodobne nebudete počítať s 8 hodinami prevádzky, no toto je významnejší „žrút“ energie.

Jeden prenosný počítač vám veľké účty nenarobí, no pri viacerých členoch domácnosti a zariadení ich už násobíte. Nemusia byť využívané rovnako dlhú dobu, no vtedy už sa sumy násobia, takže sa oplatí šetriť aj tu. Nenechajte zbytočne bežať elektroniku. V konečnom dôsledku sa sumy načítajú. Čo ušetríte tu, inde môžete minúť. Je na vás, aký spôsob zvolíte.

Väčšie výsledky dosiahnete pri nižšej teplote prania, kratších programoch atď. Na jednom kancelárskom notebooku toho veľa nenamútite a tak sa nemusíte obávať ho používať.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.