Podľa správy z magazínu The Verge s odvolaním sa na Nikkei Asia, by sa ceny čipov mohli zdvihnúť o 20 %.

Výrobca plánuje zvýšiť cenu nielen pri svojich najvýkonnejších čipov a typicky procesorov pre počítače a notebooky. Zvýšeniu sa nevyhnú ani špecializované čipy ako v napríklad pre Wi-Fi konektivitu. Udiať by sa tak malo ešte tento rok a nové počítače môžu zdražieť už toto leto.

Cenové zmeny v nepriazeň koncových zákazníkov prichádzajú v čase vysokej inflácie a ešte aj zníženom dopyte po nových počítačoch. Je ale pravda, že dopyt za posledné dva roky bol zapríčinený najmä prácou z domu a teda potreby kúpiť si nový alebo ďalší počítač do domácnosti. Podľa spoločnosti Gartner klesla celosvetová dodávka PC v tomto štvrťroku o 13 %. Gartner vo svojej správe uvádza, že „ ide o najvýraznejší pokles za posledných deväť rokov na globálnom trhu s PC“.

Spočiatku sa mohlo javiť, že dopyt bude opäť vysoký a priaznivý pre výrobcov. Oživenie trhu sa totiž očakávalo aj v dôsledku lepšej dostupnosti komponentov. To bolo pred niekoľkými mesiacmi úzke hrdlo a čipová kríza ešte stále nie je ukončená. Avšak inflácia a geopolitická situácia vo svete zráža trh s PC na kolená.

Situácii nepomáhajú ani sankcie voči Rusku, kde sa dopyt po PC pohyboval na úrovni 5 ÷ 10 %. Naopak, darí sa trhu s grafickými kartami. Podiel má na tom aj generačná výmena kariet od ťažiarov, ktorí chcú predať staré modely a hľadajú novinky na trhu.

Kartu z druhej ruky tak kúpite lacnejšie. Otázkou je jej ďalšia životnosť po tom, čo neustále pracovala na najvyšší výkon v ťažobnom stroji.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.