Značka Endorfy sa začína v segmente herného príslušenstva presadzovať čoraz viac.

V redakcii sme mali možnosť otestovať niekoľko výborných kúskov, z ktorých nás najviac zaujala klávesnica Omnis Pudding Red a herné kreslo Meta BK. Teraz sa k nám dostala ďalšia gamingová novinka, ktorou sú slúchadlá Viro Plus USB. Tento model sa vyznačuje skvelým pomerom cena / výkon. Cena týchto slúchadiel je síce iba 60 eur, ale tá nech vás nepomýli, sú vynikajúce. Zároveň ide o najvyšší model herných slúchadiel od Endorfy.

ENDORFY Viro Plus USBZdroj: TOUCHIT
ENDORFY Viro Plus USB

Vo väčšine prípadov sa venujem recenzovaniu bežných slúchadiel, či už do uší alebo cez hlavu. Považujem sa za náročného poslucháča, ktorý má rád prirodzený a vyvážený zvuk. Ten však musí mať priestor a dostatočnú dynamiku. Vzhľadom na cenu Viro Plus USB som nevedel, čo mám od týchto slúchadiel očakávať. Cena má však aj svoje opodstatnenie. Keďže slúchadlá nemajú vstavanú batériu, dotykové plochy na ovládanie, mobilnú aplikáciu a napríklad aj ANC, tak vďaka tomu môže byť cena taká, aká je.

ENDORFY Viro Plus USBZdroj: TOUCHIT
ENDORFY Viro Plus USB

Čo však tieto slúchadlá majú, tak sú veľké 53 mm meniče, ktoré aj vás dostanú tak, ako mňa. Zvuk je neskutočne dobrý. Je čistý a vyvážený. Mal som možnosť používať aj prémiové slúchadlá, ktoré subjektívne nehrali tak dobre, ako táto herná novinka od Endorfy. Keď ešte k tomu prirátam bohaté príslušenstvo vrátane USB zvukovej karty 7.1, tak získate za málo peňazí skutočne veľa muziky. Lacnejšie slúchadlá ani nepozerajte, berte rovno tieto.

Dlhodobo používam jedny z najlepších slúchadiel do uší – Oppo Enco X2. Priznám sa, že zatiaľ som nenašiel lepšie štuple. Pri používaní Viro Plus USB som sa pristihol, že ich zvuk mi nechá zabudnúť aj na slúchadlá od Oppo. Dokonca ide o prvé slúchadlá cez hlavu, ktoré dokážem používať ako hlavné slúchadlá bez kompromisu vo zvuku (v bežne dostupných slúchadlách).

ENDORFY Viro Plus USBZdroj: TOUCHIT
ENDORFY Viro Plus USB

Je tu však niekoľko obmedzení

Vzhľadom na to, že ide o herné slúchadlá, tak je potrebné sa pripraviť na niekoľko obmedzení. Našťastie vo zvuku to nie je. Slúchadlá sa k smartfónu alebo počítaču pripájajú cez 3,5 mm jack alebo USB zvukovú kartu, ktorá má takisto 3,5 mm jack. Súčasťou balenia sú dva káble s 3,5 mm jackmi na oboch koncoch. Môžete si tak vybrať, ktorý vám bude vyhovovať viac – k smartfónu kratší, počítaču alebo k TV dlhší.

Je to celkom old school, keď chodím po redakcii s telefónom vo vrecku a veľké herné slúchadlá mám pripojené cez kábel. Ani vonku by mi to neprekážalo, avšak toto riešenie je už pre fajnšmekrov. Viem si živo predstaviť, ako sa pozabudnem a niekde sa zamotám.

ENDORFY Viro Plus USBZdroj: TOUCHIT
ENDORFY Viro Plus USB

Ovládanie prehrávania je možné iba v počítači alebo smartfóne, keďže na mušliach sa nenachádzajú žiadne ovládacie tlačidlá. Na kábloch s 3,5 mm jackmi sa však nachádza aspoň regulácia hlasitosti a tlačidlo na okamžité zapnutie a vypnutie mikrofónu. Ten je odnímateľný a pružne nastaviteľný.

Slúchadlá nemajú ani ANC, avšak aj pasívne odhlučnenie je skôr priemerné, čo však počas prehrávania hudby, alebo hrania hier, vôbec neprekáža. Okolie nie je počuť. Z balenia som si vybral textilné náušníky, namiesto koženkových, ktoré sú tiež jeho súčasťou. Nepotia sa mi tak uši, a sú aj pohodlné. 

ENDORFY Viro Plus USBZdroj: TOUCHIT
ENDORFY Viro Plus USB

Prevedenie

Viro Plus USB chválim aj za kvalitné prevedenie. Na pohľad vôbec nie je badať, že ide o “lacné” slúchadlá. Sú pevné aj vďaka kovovej konštrukcii, mušle majú kryty z lešteného hliníka, sú robustné, a aj hlavový most je pevný s dostatočne hrubým polstrovaním. Ten prispieva k vysokej stabilite, čiže slúchadlá sa vôbec z hlavy nešmýkajú. Sú aj dobre vyvážené a prítlak je tak akurát – je dostatočne silný, ale nie natoľko, že by slúchadlá tlačili aj po niekoľko hodinovom používaní. 

Počas písania recenzie som sa nechal vtiahnuť do epickej hudby a klasiky Resident Evil 4, ktoré poriadne otestovali možnosti Viro Plus USB. Slúchadlá síce ešte neboli zo začiatku poriadne rozohraté, ale každá nová skladba je zážitkom. Zvuk chválim aj kvôli náznakom sub-basu, ktoré dávajú celkovému prejavu dynamiku a rozmer. 

Áno, hudbu cez počítač som počúval iba s USB zvukovou kartou 7.1. Toto malé zariadenie má skutočne zmysel, aj keď nejde o žiadny high-end kúsok. V rámci ceny si však svoju prácu odvádza veľmi dobre. Odporúčam však aj zvuk v počítači jemne doladiť ekvalizérom v PC, alebo napríklad aj voliteľným softvérom od Endorfy.

Verdikt

Endorfy Viro Plus USB ma prekvapili zvukom. Pokým zvuk z telefónu je pozitívne ovplyvnený jeho možnosťami, tak pri používaní s PC oceňujem možnosti dodávanej USB zvukovej karty 7.1. Slúchadlá po pripojení k tejto malej krabičke ponúkajú plný priestorový zvuk, ktorý by ste od slúchadiel za 60 eur pravdepodobne nečakali. Okrem tohto dôležitého parametru je súčasťou balenia aj bohaté príslušenstvo vrátane odnímateľného mikrofónu s pop filtrom.     

Páči sa nám

  • Vynikajúci zvuk
  • USB zvuková karta 7.1
  • Bohaté príslušenstvo
  • Robustné prevedenie
  • Pohodlné a ľahké
  • Dva typy náušníkov
  • Kvalitný odnímateľný mikrofón s pop filtrom
  • Pletené káble
  • Pevná kovová konštrukcia

Nepáči sa nám

  • Nič podstatné

Technické údaje

  • Rozmery [mm]172 × 195 × 96,5
  • Meniče [mm]Ø 53
  • Impedancia [Ω] 32 (± 20%)
  • Citlivosť [dB pri 1 KHz] 98 ± 4
  • Frekvenčná odozva [Hz] 20-20 000
  • Mikrofón ÁNO (odnímateľný)
  • Impedancia mikrofónu [kΩ] ≤2,2
  • Citlivosť mikrofónu [dB / MW] -55 ± 4
  • Cena: 60 eur

Zapožičal: Endorfy

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.