Snapdragon 8 Gen 4 príde zrejme až koncom roka 2024.

Hoci sa uvedenie špičkového čipsetu Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 očakáva až v roku 2024 a zatiaľ nebola predstavená ani tretia generácia, objavujú sa už prvé fámy o tom, čo by budúcoročný model mohol priniesť.

Známy čínsky leaker na platforme Weibo Digital Chat Station vo svojom nedávnom príspevku naznačuje, že Snapdragon 8 Gen 4 môže využívať interne vyvinutý procesor Qualcomm Nuvia s kódovým menom Oryon a číselným označením SM87505. Firma Qualcomm získala startup Nuvia v roku 2021 s cieľom znížiť svoju závislosť od spoločnosti ARM, u ktorej si svoje procesory Snapdragon licencuje. Zatiaľ však procesor s technológiou Nuvia nebol použitý ani v jedinom čipsete Qualcommu.

K zmene by podľa citovaného zdroja mohlo dôjsť aj v prípade procesorových jadier zameraných na výkon. Procesor Kryo v súčasnom Snapdragone 8 Gen 2 má jedno hlavné výkonné jadro, štyri ďalšie zamerané na výkon, a tri úsporné jadrá na zvýšenie efektívnosti. V prípade Snapdargonu 8 Gen 4 sa to vraj zmení na konfiguráciu s dvomi hlavnými jadrami a šiestimi ďalšími „hybridnými“, zameranými na výkon aj efektivitu.

Pochopiteľne, všetky tieto informácie treba brať s rezervou, keďže uvedený únik je pomerne skorý a Snapdragon 8 Gen 4 sa očakáva až koncom roka 2024. Medzitým nás v najbližšej budúcnosti čakajú úniky okolo Snapdragonu 8 Gen 3, ktorého vydanie sa očakáva koncom aktuálneho roka 2023, možno v októbri.

Tento čipset sa zrejme bude ešte spoliehať na klasickú zostavu troch typov jadier, teda jedno hlavné výkonné, päť ďalších výkonnostných a dve energeticky úsporné jadrá. Okrem toho sa zdá, že Snapdragon 8 Gen 3 by mohol mať taktovaciu frekvenciu okolo 3,7 GHz, teda o niečo viac ako predchodca. Očakáva sa tiež, že nadchádzajúci čipset Snapdragon bude podporovať už len 64-bitové smartfóny.

Zdroj: Weibo.com, AndroidAuthority.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.