EK zavetrila ďalšiu príležitosť.

Súkromie, o ktoré sme na internete prišli, kvôli boju proti zneužívaniu detí na internete, sme už informovali. Vznešený dôvod, no nesprávne dláždenie cesty do neanonymného pekla. Teraz si podľa magazínu Decrypt.co Európska komisia posvietila na anonymné krypto peňaženky. A to nielen tak bezúčelovo.

Opäť je tu boj proti praniu špinavých peňazí. V minulosti to bola snaha bojovať so zločincami snahou o podkopanie dôveryhodnosti anonymného Bitcoinu. Snáď už je v Bruseli aj po úspechoch FBI jasné, že BTC anonymný nebol a nebude. Je pseudo anonymný, no dá veľa roboty pre vás to na tejto úrovni anonymity udržať.

Len aby sme mali predstavu v tom našom svete, na ktorý sa valí pohroma typu digitálne euro a podobné záležitosti. Máte peňaženku? Máte v nej bankovky alebo mince? Sú anonymné? (áno, iste). Tak o toto ste práve prišli.

Nuž, zatiaľ je situácia taká, že EK pripravuje kroky na to, aby sa anonymné kryptomenové peňaženky zakázali. Používať ich môžete a keď použijete VPN tak ich u nás môžu zakázať a aj tak sa k nim pripojíte. Teda ak máme na mysli decentralizované peňaženky. Do roku 2024 by sme tak o túto možnosť mohli prísť.

V realite to bude znamenať, že každá firma poskytujúca služby na poli kryptomien, napríklad aj poskytovanie takýchto peňaženiek, kde máte privátne kľúč len vy, by od vás mala vyžadovať identifikačné údaje.

Toto dnes robia burzy a tak s FIAT menou nemôžete obchodovať ak ste neprešli verifikačných procesom KYC. V skratke, neposlali ste na burzu svoj občiansky preukaz a napríklad ďalší doklad potvrdzujúcu adresu v ňom, napríklad faktúrou za plyn, vodu alebo telefón.

Celý PDF dokument nájdete tu. Spoločnosti poskytujúce vyššie uvedené služby by teda overili každú transakciu. Nemáme na mysli len obchodovanie na burze ale aj posielanie kryptomien z peňaženky na peňaženku.

Komisia v podstate navrhuje rozšíriť takzvané „cestovné pravidlo“ aj na kryptografické transakcie, aby boli lepšie vysledovateľné. Samotné pravidlo sa už v EÚ uplatňuje na bankové prevody a je súčasťou odporúčaní Finančnej akčnej skupiny. Podľa návrhu Komisie budú musieť spoločnosti, ktoré spracúvajú kryptografické transakcie, zaznamenávať mená, adresy, dátumy narodenia, čísla účtov a mená príjemcov svojich zákazníkov.

A perlička na záver priamo od EK: „Tieto návrhy pomôžu odvetviu kryptografických aktív v EÚ rozvíjať sa, keďže bude mať prospech z aktualizovaného, harmonizovaného právneho rámca v celej EÚ.“

Zdroj: Decrypt.co

Prečítajte si aj:

Európska komisia schválila vaše sledovanie na internete

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.