Digitálne euro bude čoskoro realitou aj v Európskej únii.

Nielen členské štáty, ale aj ostatné svetové štáty sa pripravujú na zavedenie vlastnej digitálnej meny. V niektorých prípadoch ako v prípade ruského digitálneho rubľa ide o samostatnú aktivitu, ktorá však môže byť kompatibilná aj s inými platformami digitálnej meny. Tým, že ide o voľne povedané jednotky a nuly, je prepojenie systémov podstatne jednoduchšie. Na stránke CBDC Tracker sa dozviete, v akom štádiu sú jednotlivé krajiny v zavádzaní digitálnej meny.

O takzvanom CBDC (Central Bank Digital Currency) ste už zrejme počuli a aktuálne sa členské krajiny Európskej únie nachádzajú vo výskumnej fáze projektu. Francúzsko je už v niektorých oblastiach vo fáze pilotnej prevádzky. Národná banka Slovenska sa vyjadrila k tejto iniciatíve a považuje ju za prínosnú pre používateľov, ktorí by chceli tento spôsob platenia používať.

cbdc trackerZdroj: cbdc tracker

Viac informácií sme uviedli na tejto stránke, kde sa dozviete, čo presne Digitálne euro môže pre bežných používateľov znamenať. Ide o novú formu elektronických peňazí, ktorá je na rozdiel od kryptomien, ako napríklad Bitcoinu, vydávaná centrálnymi bankami niektorých krajín.

Podobnosť s kryptomenami je len základe niektorých spoločných vlastností ako napríklad blockchainu. Jednotlivé transakcie sa budú dať vystopovať a budú uchovávať historickú stopu. Na rozdiel od kryptomien by však malo ísť o bezrizikovú alternatívu bežným bankovým vkladom.

Je pravdepodobné, že so širším zavádzaním digitálnej meny sa bude postupne obmedzovať aj hotovosť. Limitovanie použitia hotovosti nie je aktuálne na Slovensku a v okolitých krajinách vyslovene na programe dňa. O niekoľko rokov sa môže spúšťať iniciatíva uprednostňujúca digitálnu menu a tlačenie využívania klasickej hotovosti do úzadia.

Zdroj: CBDC Tracker, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.