Pred nástupom inteligentných hodiniek existoval jediný dôvod, prečo sa niekto pozeral na hodinky.

Teraz je určovanie času len jednou z nespočetných funkcií inteligentných hodiniek. Ľudia ich používajú na kontrolu času, na sledovanie dôležitých zdravotných údajov, na komunikáciu s priateľmi, vyberajú si ciferníky pre daný deň, ale aj na sledovanie najrôznejšieho obsahu zo svojho zápästia.

Preskúmali sme vývoj inteligentných hodiniek Galaxy Watch v uplynulom desaťročí, kedy toto nositeľné zariadenie prekročilo svoju tradičnú rolu a nanovo definovalo, čo to znamená byť hodinkami.

Myslenie „outside of the box“: Začína sa nová éra inteligentných hodiniek

Revolučné zariadenie Galaxy Gear, predstavené v septembri 2013, umožnilo používateľom zažívať funkcie ikonických zariadení Galaxy v každom okamihu ich dňa. Toto nositeľné zariadenie bolo vybavené 41,4 milimetrovým displejom, ktorý umožňoval telefonovať, plánovať udalosti, nastavovať budíky a kontrolovať počasie pomocou hlasu. Vďaka 1,9 megapixelovému fotoaparátu pripevnenému k remienku a dômyselnej funkcii Memographer bolo možné robiť fotografie a krátke videá bez použitia inteligentných telefónov. Galaxy Gear boli viac než len náramkové hodinky a pripravili pôdu pre novú éru inteligentných hodiniek.

Samsung Galaxy GearZdroj: Samsung
Samsung Galaxy Gear

Spoločnosť Samsung uviedla na trh druhú generáciu hodiniek Samsung Gear2 vo februári 2014. Toto zariadenie bolo ľahšie a tenšie ako jeho predchodca, bolo vybavené batériou s dlhšou výdržou a ponúkalo viac funkcií, ktoré sa dali používať bez smartfónu. Používatelia mohli sledovať svoj srdcový tep a svoje fyzické aktivity v reálnom čase vďaka snímaču srdcového tepu alebo premeniť hodinky na samostatný hudobný prehrávač pomocou vstavaného úložiska súborov. Súčasne boli predstavené hodinky Samsung Gear2 Neo, ktoré ponúkali podobné funkcie ako Samsung Gear2 s výnimkou fotoaparátu.

Hodinky Samsung Gear S, uvedené na trh v roku 2014, boli prvé inteligentné hodinky spoločnosti Samsung s veľkým zakriveným displejom Super AMOLED, ktorý obopínal zápästie používateľa a podporoval 3G a Wi-Fi bez nutnosti pripojenia k smartfónu. Samsung Gear S2, jeho nástupca z roku 2015, boli prvé inteligentné hodinky Samsung s kruhovým displejom a otočnou lunetou, ktorá je teraz charakteristickým znakom série Galaxy Watch Classic.

Začiatky hodiniek spoločnosti SamsungZdroj: Samsung
Začiatky hodiniek spoločnosti Samsung

V roku 2016 spoločnosť Samsung uviedla na trh hodinky Samsung Gear S3, ktoré zaujali elegantným dizajnom inšpirovaným tradičnými hodinkami a inovatívnymi funkciami, ktoré vylepšili bežný život. Funkcia Always On Display nepretržite zobrazovala čas na zápästí používateľov na displeji Super AMOLED, ktorý podporoval 16 miliónov farieb. Vďaka vstavanému reproduktoru a mikrofónu umožňoval prístroj prijímať hovory na hlasný odposluch bez potreby pripojenia slúchadiel pomocou Bluetooth. Medzitým GPS pomohlo používateľom zaznamenávať históriu cvičení alebo kontrolovať trasy na mapách bez smartfónu.

Samsung Gear Sport, posledný model série Samsung Gear, ponúkal športový dizajn pre tých, ktorí viedli aktívny životný štýl. Hodinky sa pýšili vodotesnosťou 5 ATM, takže ich bolo možné nosiť aj pri plávaní. Medzi vylepšené funkcie vodoodolnosti patril režim Water lock, ktorý zabraňoval nechcenej aktivácii dotykového displeja v silných prúdoch.

Galaxy Watch: Nový partner pre vyvážený životný štýl

V auguste 2018 sa zrodila séria Galaxy Watch. Táto zmena značky odrážala rozmanité a stále sa rozširujúce funkcie inteligentných hodiniek v dnešnom svete – sledovanie zdravotného stavu, osobný asistent, módny doplnok a mnoho ďalšieho. Na vylepšenie používateľského zážitku a zvýraznenie identity inteligentných hodiniek Samsung si nositeľné zariadenie zachovalo charakteristický kruhový rámček z predchádzajúcich modelov, ale po prvýkrát pridalo hodinový budík a zvuk tikajúci ako sekundové ručičky. Toto multifunkčné zariadenie, ktoré bolo k dispozícii v troch farbách a veľkostiach 42 a 46 milimetrov, ponúkalo funkcie na zvládanie stresu a sledovanie spánku, ktoré zlepšovali zdravie a pohodu používateľov. Používatelia mohli tiež zaznamenávať tréningy z 39 rôznych druhov cvičení, čo bolo viac ako pri akýchkoľvek iných hodinkách na vtedajšom trhu.

Spoločnosť Samsung vo februári 2019 uviedla na trh novú sériu inteligentných hodiniek Galaxy Watch Active, ktorá bola špeciálne určená pre používateľov vedúcich aktívny životný štýl. Tieto hodinky sa môžu pochváliť 28,1 milimetrovým displejom Super AMOLED, zachovali si charakteristický kruhový tvar, ale odstránil sa rámček a bol použitý hliník, ktorý znížil hmotnosť o 25 gramov. Dvadsaťmilimetrový remienok vyrobený z pružného fluoroelastoméru ponúkal používateľom, ktorí dbajú na módu, celý rad možností, ako vyjadriť svoju individualitu. Na druhú stranu používatelia, ktorí dbali na svoje zdravie, mohli v reálnom čase sledovať svoje cvičenie, spánok, hladinu stresu a krvný tlak – mohli si dokonca skontrolovať, ako dlho boli vo fáze spánku REM v porovnaní s ostatnými tromi fázami spánku.

Evolúcia hodiniek Samsung Galaxy WatchZdroj: Samsung
Evolúcia hodiniek Samsung Galaxy Watch

V auguste 2019 hodinky Galaxy Watch Active2 posunuli personalizovanú správu zdravia a wellness na ďalšiu úroveň. Okrem otočnej lunety a ďalších vylepšení používateľského prostredia poskytla funkcia My Style používateľom viac štýlových, na mieru prispôsobených ciferníkov hodiniek. Nositeľné zariadenie bolo dokonalým partnerom, ktorý pomáhal osvojiť si zdravší a vyváženejší životný štýl vďaka vylepšeným funkciám na zvládanie stresu a sledovania spánku a tiež vďaka funkcii cvičenia, ktorá dokázala sledovať viac ako 39 rôznych typov tréningov. Vylepšený ekosystém Galaxy navyše zlepšil konektivitu a každodenné pohodlie.

Nová éra: Integrovaná zdravotná starostlivosť je tu

Po dvoch rokoch priniesol Samsung v auguste 2020 hodinky Galaxy Watch3. Pri zachovaní kruhového rámčeka z nerezovej ocele si používatelia mohli vybrať z väčšieho displeja s veľkosťou 41 alebo 45 milimetrov a ľahšieho a tenšieho tela. Po prvýkrát v histórii hodiniek Galaxy pridal Samsung ešte ľahší, pevnejší a prémiovejší model z titánu. Zariadenie poskytovalo integrovanú zdravotnú starostlivosť zo zápästia s funkciami na sledovanie zdravotného stavu, fitness, správu spánku a monitorovanie krvného tlaku. Okrem toho Samsung pridal snímanie elektrokardiogramu (EKG) a funkciu sledovania saturácie krvi kyslíkom v aktuálnom čase.

Takto sa vyvíjali hodinky spoločnosti SamsungZdroj: Samsung
Takto sa vyvíjali hodinky spoločnosti Samsung

Séria Galaxy Watch4 v auguste 2021 novo definovala zážitok z inteligentných hodiniek – s dvoma modelmi, modernými a minimalistickými Galaxy Watch4 a tradičnejšími Galaxy Watch4 Classic s charakteristickou otočnou lunetou. Po prvýkrát uvedený snímač BioActive meral rôzne zdravotné ukazovatele, ako sú krvný tlak, EKG a úroveň nasýtenia krvi kyslíkom presnejšie ako predchádzajúce hodinky. Používatelia, ktorí chceli získať komplexnejšie informácie o svojom zdraví, si mohli zmerať zloženie svojho tela jednoduchým priložením dvoch prstov na inteligentné hodinky a dozvedieť sa, ako dosahovať svoje zdravotné ciele. Nositeľné zariadenie bolo vybavené novým operačným systémom Wear OS, vyvinutým spoločne so spoločnosťou Google, takže používatelia mali prístup k väčšiemu množstvu aplikácií. Nová aktualizácia One UI Watch medzitým výrazne zlepšila používateľský zážitok vďaka bezproblémovému prepojeniu hodiniek so smartfónmi Samsung, bezdrôtovými slúchadlami a ďalšími zariadeniami.

Na zápästie: Partner k lepšiemu poznaniu seba samého

V auguste 2022 otvorila spoločnosť Samsung ďalšiu kapitolu inteligentných hodiniek so sériou Galaxy Watch5. V tejto sérii boli novo predstavené hodinky Galaxy Watch5 Pro, optimálne pre outdoorové športy. Pokročilejší snímač Samsung BioActive zlepšil presnosť merania telesného zloženia, srdcového tepu a monitorovania EKG. Za zmienku stojí novo vybavený teplotný senzor v hodinkách Galaxy Watch5, ktorý poskytoval predpovede na základe teploty pokožky a pomáhal ženám pohodlne sledovať ich menštruačný cyklus.

Evolúcia hodiniek Galaxy WatchZdroj: Samsung
Evolúcia hodiniek Galaxy Watch

Samsung opäť podporil používateľov, ktorí sa zaujímajú o svoje zdravie, a v júli 2023 predstavil hodinky série Galaxy Watch6. Toto nositeľné zariadenie ponúka holistické zdravotné funkcie, ktoré poskytujú personalizovanejšie a inovatívnejšie riešenie používateľom, ktorí sa chcú lepšie starať o svoje zdravie. Displej, doplnený o tenší rámček, je približne o 20 % väčší ako pri predchádzajúcich modeloch, aby bolo na prvý pohľad vidieť viac informácií. Galaxy Watch6 majú charakteristický kruhový dizajn, zatiaľ čo Galaxy Watch6 Classic majú otočnú lunetu pripomínajúcu analógové hodinky. Pružinovú konštrukciu nahradilo nové tlačidlo, ktoré umožňuje jednoducho meniť remienky hodiniek jediným kliknutím.

Skúsenosti so systémom Galaxy Health založené na umelej inteligencii a hodinky novej generácie

Spoločnosť Samsung predstavila One UI 6 Watch v máji 2024. Týmto krokom úspešne premenila hodinky Galaxy Watch na kompletného digitálneho zdravotného asistenta, ktorý meria také údaje, ako srdcový tep, spánkový režim a ďalšie. Zdravotné prehľady sú komplexnejšie a podrobnejšie než kedykoľvek predtým a používatelia teraz dostávajú personalizované správy poháňané umelou inteligenciou, ktoré ich motivujú k dosiahnutiu ich zdravotných cieľov. Nadchádzajúca séria zariadení Galaxy Watch, ktorá bude uvedená na trh v druhej polovici tohto roku, bude navyše merať pokročilé konečné produkty glykácie (AGE) pomocou inovovaného senzora BioActive, ktorý je vybavený svetelnými diódami (LED) vo viacerých farbách a novo navrhnutými fotodiódami.

Spoločnosť Samsung neustále rozširuje svoje obzory a bude v tom aj naďalej pokračovať. Každé nové nositeľné zariadenie ponúka nielen základné funkcie hodiniek, ale aj služby, ktoré mladšie generácie očakávajú. V snahe stať sa najbližším partnerom, ktorý ocení každý zaujímavý a drahocenný okamih v živote každého používateľa, posúva spoločnosť Samsung hranice inteligentných hodiniek už viac ako desať rokov – a to najlepšie ešte len príde.

Zdroj: Samsung

Prečítajte si aj:

Značky: