Slovensko sa zúčastní tejto svetovej výstavy. Projekty súčasnosti ukážu, ako má vyzerať budúcnosť.

Celkovo sa zúčastní 192 krajín, v rámci nich pôjde o nadnárodné spoločnosti, mimovládne organizácie a vzdelávacie inštitúcie. Odhadovaná návštevnosť počas celej doby konania bude okolo 25 miliónov ľudí. Termín je stanovený na 1. október 2021 – 31. marec 2022.

Ciele slovenskej účasti sú ukázať Slovensko ako krajinu príležitostí. V rámci toho pôjde o predstavenie inovatívnych a sofistikovaných technológií, riešení na udržateľný rozvoj a zeleného hospodárstva či vytváranie podmienok pre obchodné a investičné príležitosti, ako aj vedu a výskum. V neposlednom rade bude ukázať Slovensko ako krajinu, do ktorej sa oplatí cestovať. Hlavný motív slovenskej expozície je Pohyb budúcnosti: Vodík, Letectvo a Vesmír.

Zdroj: TOUCHIT
Richard Sulík, minister hospodárstva SR

Cieľom slovenskej expozície je vytvorenie príťažlivého priestoru pre prestížnu prezentáciu Slovenska a pre nadväzovanie vzťahov s jednotlivými návštevníkmi, krajinami, ako aj obchodnými partnermi. Účasť slovenských podnikateľských subjektov zastrešuje Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu SARIO.

EXPO je unikátnou globálnou platformou, ktorá je príležitosťou pre akceleráciu našej ekonomiky, pre rast podnikateľských príležitostí, ako aj reštart slovenského cestovného ruchu a môže slúžiť ako impulz na rozpohybovanie celého segmentu HORECA a prekonanie dopadov pandemického obdobia.

Ambíciou agentúry pre podporu cestovného ruchu SLOVAKIA TRAVEL je prezentovať Slovensko ako atraktívnu destináciu, ako krajinu výnimočných prírodných krás a predstaviť jeden z našich najatraktívnejších produktov cestovného ruchu – kúpeľníctvo.

Hlavné exponáty

Vodíkové auto MH2:

  • Vyvinuté firmou Matador Group v partnerstve s Technickou Univerzitou v Košiciach. Šéfdizajnérom konceptu vodíkového automobilu je Branislav Maukš
  • Športový koncept vozidla je postavený na vodíkovej technológii s nadčasovým dizajnom
  • Reprezentuje najvyššiu úroveň slovenských inovácií a budúcnosť technológií v automobilovom priemysle

Vesmírny robot Androver:

  • Vyvinutý firmou RoboTech Vision v spolupráci s Dr. Michaelou Musilovou, astrobiologičkou a riaditeľkou vesmírnej výskumnej stanice HI-SEAS, pôvodne vyvinutej pre NASA.
  • Jeden z prvých mobilných robotov vyvinutých spoločnosťou RoboTech Vision
  • Robot najskôr slúžil na interný vývoj autonómnych navigačných algoritmov, neskôr aj vďaka svojim menším rozmerom našiel uplatnenie na simulovanej vesmírnej misii, realizovanej pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry začiatkom roka 2020, na stanici HI-SEAS na Havaji

VRM simulátor:

  • Vivinutý firmou Virtual Reality Media, ktorá sa špecializuje na simulátory leteckej a pozemnej techniky
  • Využíva inovatívne digitálne simulačné technológie, 3D vizualizácie, výkonné grafické stanice a interaktívne systémy, čím umožňuje globálny letecký výcvik blížiaci sa reálnym podmienkam 
  • Globálne využitie na 5-tich kontinentoch v komerčných a dopravných leteckých spoločnostiach, ako aj štátnych inštitúciách, predovšetkým ministerstvách obrany a príslušných agentúrach

Viac informácií nájdete na www.exposlovakia2020.sk a na oficiálnych profiloch slovenského pavilónu EXPO Dubaj 2020.

Zdroj: Expo Slovakia

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.