Facebook sa rozhodol, že bude poskytovať údaje a prepisy chatov policajnému útvaru v New Delhi (India) ako pomocnú ruku pri citlivých prípadoch.

Podľa správy spoločnosti Indian Express sa na stretnutí medzi špeciálnym tímom Facebooku z USA a Indie a vedúcimi predstaviteľmi kybernetickej odnože polície dospelo k záveru, že spoločnosť Facebook bude súčinná s orgánmi bezpečnosti a poskytne rozhovory používateľov a ďalšie informácie. A to v prípadoch, akými sú napríklad zločiny ublíženia na zdraví a to špeciálne v prípade žien a detí.

Polícia by od Facebooku mala získať aj IP adresy, mobilné čísla a mailové adresy, ak to bude potrebné pre vyriešenie prípadu. Facebook doteraz nezdieľal dáta z chatu v žiadnom vyšetrovaní so žiadnou políciou, teda aspoň nie oficiálne. Dá sa povedať, že ide o hrubý zásah do súkromia a tiež ide o porušenie ochrany osobných údajov.

Preto je diskutabilné, či je, alebo nie je takýto krok dobrý. Na jednej strane môže vyriešiť problémy v Indii, lebo ublížení na zdraví žien a detí je tam mnoho. Môže však vytvoriť aj nebezpečný precedens pre iné krajiny, prípadne môže tieto vymoženosti indická vláda začať zneužívať proti aktivistom, novinárom, či iným osobám, ktoré robia investigatívnu prácu.

Facebook by k tejto udalosti mal vydať aj oficiálne stanovisko v najbližších dňoch.

Zdroj: FossBytes

Prečítajte si aj:

Bude nám stačiť jedna komunikačná aplikácia na všetko? Facebook chce zlúčiť WhatsApp, Instagram a Messenger