Falošné správy dlhodobo trápia mnohé sociálne siete.

Facebook sa snaží už niekoľko mesiacov vyriešiť problém s nepravdivými správami, ktoré sa v poslednom období šíria extrémnou rýchlosťou práve vďaka nemu. Zvládnuť tento problém nie je jednoduché. Len v prvých mesiacoch tohto roka sociálna sieť zablokovala až 583 miliónov falošných účtov. Nemalé percento z nich bolo pritom pravdepodobne založené práve na šírenie nepravdivých správ.

Stratégia, ktorá má zabrániť väčšine takého nebezpečného obsahu pritom pozostáva najmä z troch bodov, ktoré Facebook v týchto dňoch predstavil. Najdôležitejším bodom je to, že sociálna sieť vymazáva účty aj obsah, ktorý nie je v súlade s jej pravidlami, ktoré sa pravidelne sprísňujú. Medzi oporné body tejto stratégie však patrí aj zníženie samotných nepravdivých správ, ktoré sa na sieti nachádzajú či správ, ktoré sa dajú označiť za clickbait. Tretím najhlavnejším bodom je poskytnutie väčšieho množstva informácií o správe, ktorú si používateľ prezerá.

Zamedziť šíreniu nepravdivých správ chce Facebook aj pomocou nových spoluprác. Vedenie sociálnej siete sa tak rozhodlo spolupracovať v rôznych krajinách s ďalšími spoločnosťami, aby vytvorili zoznamy dôveryhodných médií. Vylepšenia sa však dočkali aj automatické algoritmy, ktoré vyhodnocujú jednotlivé správy a média.

Snaha Facebooku v boji voči nepravdivým správam je evidentná. Používateľom siete neostáva teda nič iné, než veriť, že Facebook bude v tomto boji naďalej pokračovať a tvoriť tak lepšie miesto pre komunikáciu medzi ľuďmi.

Zdroj: Facebook Newsroom

Prečítajte si aj:

Facebook robí veľké čistky. Tento rok zablokoval už 583 miliónov falošných účtov

Značky: