Facebook zbiera neuveriteľné množstvo dát o používateľoch a teraz môže sledovať aj individuálnych používateľov.

Americkej stanici CNBC sa podarilo odhaliť, že Facebook sleduje polohu všetkých používateľov, ktorí sa vyhrážajú, alebo inak ohrozujú ich zamestnancov či spoločnosť.  Viac ako tucet bývalých zamestnancov Facebooku potvrdilo, že spoločnosť vedie záznamy o negatívnych komentároch na svojej platforme a v niektorých prípadoch tieto osoby sleduje.

Hovorca Facebooku potvrdil, že chráni svojich zamestnancov: „Náš tím osobnej ochrany existuje a chráni zamestnancov Facebooku„. Spoločnosť používa štandardné opatrenia a spolupracuje v prípade potreby s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Facebook campus v Menlo Park, California.

Zoznam „hriešnikov“ sa udržiava od roku 2008 a aktualizuje sa každý týždeň. Okrem mena obsahuje zoznam aj fotografiu, geografické umiestnenie (podľa možnosti čo najpresnejšie) a stručný popis toho, prečo sa daný používateľ ocitol v tomto zozname.

Kritéria, aby ste sa ocitli v takomto zozname, sú veľmi nízke. Niektorí používatelia boli pridaní do zoznamu len preto, že posielali hromadné správy zamestnancom Facebooku a iní tam skončili preto, že posielali Marka Zuckerberga či Facebook „do ahoooj“. A vraj sa tam ocitli aj ľudia, ktorí Marka kritizovali. Takže je dosť možné, že sa tam ocitla väčšina z nás.

Spôsob, akým Facebook identifikuje ľudí a radí ich do tohto zoznamu, je istým spôsobom porušením súkromia. Ale Mark si zjavne z toho ťažkú hlavu nerobí.

Zdroj: CNBC

Prečítajte si aj:

Inteligentná posteľ od Fordu zabráni vášmu partnerovi okupovať vašu polovicu postele

Značky: