V poslednej dobe sa na Facebook škandály valia jeden za druhým. Aktuálne ten najnovší je fakt mega – heslá si Facebook ukladal v obyčajnom texte pre účely zamestnancov!

Toto dianie sa dátuje až do roku 2012. Tvrdí to aspoň technologický novinár Brian Krebs, ktorý sa venuje primárne kybernetickej bezpečnosti. Facebook tvrdí, že „chyba“ bola objavená len v januári tohto roka. Ak by to aj tak bolo, stále sú to tri mesiace, kedy Facebook vôbec nereagoval a vedel o tom.

Facebook hovorí, že niektoré heslá používateľov boli uložené v čitateľnom formáte v rámci ich interných systémov. Podľa Briana Krebsa protokoly ukázali, že približne 2000 inžinierov, alebo vývojárov vytvorilo deväť miliónov interných dotazov na heslá používateľov.

Sociálny moloch tvrdí, že nie je dôvod si myslieť, že by niekto interne zneužil a neoprávnene pristupoval k údajom o hesle a prihlasoval sa na účty používateľov. Facebook by mal používateľov ktorých sa to týka kontaktovať, aby si zmenili heslo aj na Instagrame. Počet dotknutých účtov sa pohybuje medzi 200 a 600 miliónmi. Aktuálne by heslá mali byť zašifrované, ale ak ich niekto stihol odcudziť, už sa nachádzajú na Darknete.

Preto odporúčame zmeniť si čo najskôr heslo aj na Facebooku aj na Instagrame. Taktiež odporúčame dodržať následovné kroky:

  • Vyhnite sa opakovanému používaniu rovnakých hesiel na rôznych platformách    
  • Používajte silné a komplexné heslá
  • Povoľte dvojfaktorovú autentifikáciu

Zdroj: krebsonsecurity.com

Prečítajte si aj:

Na obľúbenom webe Gearbest sú ľahko dostupné citlivé údaje o zákazníkoch. Zmeňte si heslo!

Značky: