Z času na čas príde email, ktorý vyzerá zvláštne, no núti nás sa zamyslieť.

Napríklad na tým, či ide o email od skutočného človeka alebo podvod. Takýto email sme dostali aj my a upozorňujeme na zvláštne praktiky sociálneho inžinierstva, s ktorými sa môžete stretnúť.

V tomto prípade nešlo o podvrh vydávajúci sa za email z banky alebo napríklad kuriérskej služby. Častým javom sú aj emaily na zoznámenie. Tento nám bol podozrivý hneď. Odosielateľ vyzeral ako nejaká „Líza“ ale email celkom neodpovedal „profilu“. Najmä ak má žena emailovú adresu boris632@gmail.com.

Jedným z hlavných príznakov bol predmet a jeho začiatok značkou Re:. Vyzerá to, ako by nám písal niekto, na koho email sme už odpovedali. Tak sme to vyskúšali a o niekoľko minút prišla odpoveď, prakticky neutrálna, nič, čo by bolo na pohľad veľmi podozrivé.

Tretí email od tohto spamového stroja bol už rizikový. Narážal na to, že si Lízu budeme možno pamätať z nejakej zoznamky. Ruku na srdce, kto by si ich všetky pamätal 🙂 a tak niektorí spustia odkaz v tele správy. Takto sa podvodom môžete dostať na rizikovú stránku.

Prečítajte si aj:

Messenger vás bude chrániť proti podvodom

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.