Systém a zariadenia od spoločnosti FIBARO máme v redakcii radi, nakoľko ide o najpoužiteľnejšie smart-home riešenie, ktoré je určené pre širokú skupinu používateľov.

FIBARO má výhodu v tom, že ponúka široké portfólio rôznych hardvérových produktov, ako aj vlastný softvér. Určite viete, že ak chcete smart-home systém využívať plnohodnotne, tak potrebujete riadiacu jednotku, ktorá bude so všetkými zariadenia komunikovať a spájať ich v jeden celok. Doposiaľ bola na vrchole riadiaca jednotka Fibaro Home Center 2, ktorú nahrádza výkonnejšia, komplexnejšia a bezpečnejšia novinka – Fibaro Home Center 3

Čo nová riadiaca jednotka ponúka?

V prvom rade si môžete všimnúť nový dizajn a odlišné rozloženie ovládacích + informačných prvkov. Určite poteší aj fakt, že novinka bude k dispozícii v dvoch zaujímavých farebných prevedeniach – čierna a medená. Matná povrchová úprava je veľmi elegantná, pričom sa na ňu nebudú zachytávať žiadne odtlačky prstov. Dodajme, že materiálové spracovanie je kombináciou hliníka a plastu. Novinka je síce výkonnejšia ako predchodca, ale podstatne kompaktnejšia, čo je výhodou (rozmery: 225 x 185 x 42 mm). Z pohľadu inštalácie sa toho veľa nezmenilo, nová riadiaca jednotka môže byť položená na poličke a pod. alebo nainštalovaná na stene (integrované úchyty na skrutky). Čistý dizajn umocňuje absencia vonkajšej (externej) antény, čo je na oko síce pekné, ale v praxi to nemusí byť extra výhoda.

Teší nás, že novinka je podstatne výkonnejšia a hlavne inovatívnejšia ako predchodca, ktorý je na trhu už nejaký ten rok, a preto sme netrpezlivo čakali na kvalitného a modernejšieho nástupcu. Nižšie sú uvedené podrobnejšie špecifikácie a vylepšenia oproti minulej generácii.

  • O 50 percent lepší dosah integrovaných antén oproti Home Center 2. Bezdrôtový dosah (komunikácia so zariadeniami) novej riadiacej jednotky je približne 150 metrov (Home Center 2 = 100 metrov).
  • 2 x viac operačnej pamäte RAM. Riadiaca jednotka Home Center 2 mala 1 GB operačnej pamäte RAM, pričom nový model má 2 GB operačnej pamäte RAM.
  • 1,3 x rýchlejší procesor. Nová jednotka je vybavená 4 jadrovým procesorom s frekvenciou 1,2 GHz.
  • 4 x viac „úložného priestoru“ oproti Home Center 2. Nová riadiaca jednotka má 8 GB interné úložisko. Predošlá generácia mala k dispozícii iba 2 GB internej pamäte.

Okrem vyššie uvedených vylepšení sa spoločnosť FIBARO rozhodla pridať novej riadiacej jednotke aj ďalšie protokoly. Okrem čipu Z-Wave (500) najnovšej generácie budú prítomné aj ďalšie protokoly – ZigBee (nie je definované, ktorý podštandard bude použitý, toto sa dozvieme neskôr), Wi-Fi a BLE (Bluetooth Low Energy). Okrem toho bude možné nainštalovať hardvér na použitie modulov 433 MHz (pravdepodobne len pre NICE zariadenia). FIBARO Home Center 3 je tiež držiteľom certifikátu VDE a v budúcnosti sa očakáva aj podpora Apple HomeKit, čo je výborná správa.

Novinka bude aktívne spolupracovať aj s hlasovými asistentami (Amazon Alexa, Google Home a Siri), pričom budete váš domov môcť ovládať vzdialene aj prostredníctvom systémov Android Auto a Apple CarPlay. Na tento test sa tešíme, noviniek je viac než dosť!

Spätná kompatibilita + nový softvér

FIBARO Home Center 3 bude podporovať komunikáciu so všetkými Z-Wave protokolmi (300, 500, 700). Pre toto zariadenie bude vyvinutý aj nový algoritmus LUA kódov, ako aj nový systém tvorby virtuálnych zariadení a systém tvorby scén. Údajne sa pracuje aj na možnosti prechodu (zo zálohy) z Home Center 2 na Home Center 3, no táto otázka ešte nebola plne zodpovedaná a pravdepodobne bude prechod možný len do úrovne prenosu zariadení z jednej riadiacej jednotky do druhej. Keďže spoločnosť FIBARO vytvorila možnosť prenosu konfigurácie prostredníctvom FIBARO ID, predpokladáme, že to bude fungovať aj pri uvádzaní novej riadiacej jednotky do prevádzky. FIBARO neoficiálne oznámilo aj nový inštalačný proces.

Dôležitou informáciou je však to, že FIBARO kompletne prebudovalo fungovanie scén (blokových aj LUA) a virtuálnych zariadení, takže tu so spätnou kompatibilitou nie je možné počítať. Podľa dostupných informácií však bude možné použiť FIBARO HC3 ako „master“ riadiacu jednotku s pridanou HC2 ako „slave“ riadiacou jednotkou a tým tento problém do určitej miery vyriešiť. Inovované bude aj používateľské Fibaro rozhranie, čo je očakávaná zmena. V súčasnosti síce nie je možné posúdiť, ako bude nový systém fungovať, ale už teraz vieme, že prepínanie medzi jednotlivými oknami bude podstatne jednoduchšie a všeobecne sa nám nový dizajn softvéru celkom pozdáva.

Cena a dostupnosť  

Oficiálne informácie o cene a dostupnosti nie sú aktuálne známe, ale predpoklady existujú. Cena by sa mala pohybovať na úrovni 599 eur. Čo sa týka dostupnosti, tak riadiaca jednotka FIBARO Home Center 3 by mala byť dostupná až v druhej polovici roka 2020.

Zdroj: Vlastné / www.homesystem.sk

Prečítajte si aj:

Poradíme vám, ako vytvoriť inteligentné osvetlenie v domácnosti

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE