Inteligentné osvetlenie je elementárnym prvkom smart domácnosti, s ktorým by mal každý používateľ začínať.

Osvetlenie využívame na dennej báze, a tak sa dá veľmi jednoducho zistiť, či nám koncept inteligentnej domácnosti bude alebo nebude vyhovovať. Upozorňujeme, že je to vysoko návykové 🙂 a zároveň veľmi jednoduché – hlavne vtedy, ak máte správne zariadenia. V tomto článku vám dáme tipy na super zariadenia a prezradíme pár zaujímavostí, vďaka ktorým bude vaša domácnosť skutočne inteligentná. Ešte než sa do toho pustíme, tak si určite pozrite, ako jednoducho sa dá vytvoriť inteligentné zabezpečenie alebo inteligentné kúrenie.

Ako na inteligentné osvetlenie?  

Základom inteligentného osvetlenia, ktoré má zmysel a bude fungovať podľa vašich predstáv je riadiaca jednotka, ktorá má všetko „pod palcom“ a dokáže komunikovať s rôznymi zariadeniami od rôznych výrobcov. Vo výsledku ich spojíte v jeden celok, ktorý pracuje plne autonómne podľa prednastavených scén alebo ich budete ovládať jednotlivo prostredníctvom aplikácie.

V tomto prípade odporúčame multifunkčnú riadiacu jednotku Homey 2.0, ktorá podporuje viac ako 50 000 zariadení rôzneho druhu a typu. A nie je to iba svietenie, ale aj kúrenie, bezpečnosť, multimédiá a pod. Toto zariadenie od nás získalo aj TIP redakcie – Multifunkčné SmartHome riešenie roka 2019. Homey má podarený dizajn, jednoducho sa ovláda, nastavuje a hlavne veľmi dobre funguje. Komplexnú recenziu tohoto zariadenia nájdete – TU.

Ak ešte riadiacu jednotku nemáte, tak kliknite na TENTO odkaz. Teraz môžeme prejsť podstate, teda k ovládaniu svetiel a dostupným možnostiam.

Veľmi dôležité je vedieť, že aj pôvodné osvetlenie domácnosti môže byť smart a správať sa plne autonómne – podľa vašich predstáv a nastavení. Bežné svetlá zapojíte do inteligentného systému jednoduchými bezdrôtovými modulmi od spoločnosti Fibaro, ktoré sa inštalujú priamo pod vypínač, do elektrikárskej krabice (alebo aj pod zásuvky, ktoré môžu byť tiež smart). Tieto moduly sú kompaktné, relatívne jednoducho sa inštalujú (na inštaláciu odporúčame elektrikára) a komunikujú prostredníctvom bezdrôtového protokolu Z-Wave.

V ponuke je klasický spínač, dvoj spínač, rôzne stmievače a pod. Vďaka týmto modulom premeníte klasické osvetlenie, bez nutnosti výmeny žiaroviek, na inteligentné, ktoré budete ovládať cez smartfón – odkiaľkoľvek na svete, stačí vám pripojenie na internet. Výhodou týchto malých bezdrôtových modulov je aj to, že nie je nutné vykonávať žiadne prerábky, nič búrať, vŕtať a pod. Taktiež neprichádzate o možnosť využívať klasické nástenné vypínače – tie zostávajú a fungujú ako predtým, akurát ich nemusíte vôbec používať.

Ďalšou možnosťou je zapojiť do smarthome systému existujúce LED pásy, ktoré môžu so systémom komunikovať prostredníctvom Fibaro RGBW modulu. Okrem pohodlného ovládania získate aj možnosť nastavovať rôzne farebné scény (v prípade RGB LED pásov). LED pásy môžete ovládať prostredníctvom aplikácie v smartfóne alebo exitujúcim fyzickým vypínačom. Ak ho nemáte a chceli by ste používať fyzický multifunkčný ovládač aj na LED pásy, tak môžete využiť RGBW nástenný ovládač, alebo iné multifunkčné ovládače, s ktorými budete mať pod kontrolou kompletné osvetlenie domácnosti. Najväčšou výhodou vyššie uvedených modulov je to, že aj pôvodné osvetlenie môžete zapojiť do smarthome systému, čo vedie k značnej úspore financií.

Ak pôvodné osvetlenie domácnosti zapájať nechcete alebo nemôžete, tak je možné využiť rôzne doplnkové zariadenia, ako napr. LED žiarovky alebo LED pásy, ktoré sa veľmi jednoducho inštalujú (Plug&Play). Takéto osvetlenie je považované za doplnkové, ale často môže nahradiť aj to klasické, záleží iba na preferenciách používateľa. Riadiaca jednotka Homey 2.0 má veľkú výhodu v tom, že komunikuje s rôznymi bezdrôtovými protokolmi, vďaka čomu môžete kombinovať rôzne zaradenia, bez ohľadu na značku, spôsob komunikácie a pod, čo je veľkým benefitom. Rôzne značky a spôsoby komunikácie? To môže pôsobiť metúco, ale nie je to tak! Homey 2.0 tieto zariadenia spojí do jedného celku, ktorý môžete ovládať tak, ako vám to bude vyhovovať. Môžu to byť napr. Z-Wave žiarovky, Wi-Fi žiarovky, ZigBee žiarovky a dokonca aj inteligentné žiarovky od spoločnosti IKEA. 

„Vianočný TIP: Homey zautomatizuje aj obyčajné Bluetooth LED svetlá, napr. vianočné osvetlenie, ktoré zakúpite v akomkoľvek väčšom obchodnom dome (OBI, METRO, atď.). Vďaka tomu nebudete potrebovať žiadny časovač, nakoľko budete aj tieto svetlá ovládať prostredníctvom aplikácie v smartfóne a zapájať ich do rôznych automatizácií.“ 

Aby sme však nehovorili iba o výhodách, tak potrebné spomenúť aj pár nevýhod. V prvom rade je to cena. Je výhodnejšie zapojiť do smarthome systému pôvodné osvetlenie, nakoľko doplnkové LED žiarovky sú relatívne drahé – najmä ak ich kupujete vo väčšom množstve. Ďalšia vec je, že ak vymeníte klasickú žiarovku za smart žiarovku a náhodou vypnete vypínač, tak nebude reagovať na vzdialené ovládanie cez aplikáciu (žiarovka bude bez prúdu). Tomuto sa dá časom prispôsobiť a zvyknúť si na to alebo môžete použiť rôzne prídavné ovládače, ktoré nahradia tie pôvodné.

„Jeden tip: ak si chcete zvyknúť na to, že klasické vypínače nepoužívate, tak ich na pár dní zalepte páskou tak, aby sa nedali vypnúť. Zvyknete si vy i vaša rodina 🙂 .“

Aj v tomto prípade platí, že multifunkčný ovládač využijete na ovládanie osvetlenia v celej domácnosti – stačí si ho prostredníctvom Homey nastaviť podľa potrieb a preferencií.  Taktiež môžete s takýmto ovládačom nastavovať kúrenie alebo ovládať žalúzie. Je to veľmi zaujímavá pomôcka. Odporúčame vyskúšať napr. skvelý HeatIT Z-Push.

Poslednou kategóriou je tzv. náladové alebo dizajnové osvetlenie, ktoré zaujímavým spôsobom skrášli vašu domácnosť. V tejto sekcii určite odporúčame LED panely NanoLeaf, z ktorých sa dajú poskladať rôzne obrazce, pričom ich viete spojiť niekoľko desiatok do jedného celku. Tieto panely nás počas testu ohúrili (recenzia – TU) a verte, že keď ich raz uvidíte naživo, tak ich budete chcieť! Majú vyššiu cenu, ale z pohľadu špecifickosti si ju dokážu obhájiť. Vynikajú výbornou svietivosťou, jednoduchým ovládaním, reagujú na zvuky, hudbu a pod. Výborný doplnok do každej modernej domácnosti.

Všetky vyššie uvedené zariadenia dokáže Homey 2.0 spojiť do jedného celku, pričom ich môžete ovládať prostredníctvom jedinej aplikácie, čo je veľkou výhodou tejto riadiacej jednotky. Nemusíte nutne riešiť, či máte IKEA žiarovky, Philips HUE alebo iné zariadenia, jednoducho ich pridáte do systému Homey a ovládate. Zaujímavosťou je aj to, že ak chcete používať napr. IKEA alebo Philips žiarovky, tak k nim nepotrebujete kupovať aj HUB. Tieto žiarovky sú systémom Homey podporované priamo. A toto je iba úzky výber z množstva zariadení, ktoré Homey podporuje a výhod, ktoré tento systém ponúka.

Na záver dodajme, že Homey 2.0 je komplexná riadiaca jednotka, určená na ovládanie systémov a zariadení v celej domácnosti. To znamená, že prostredníctvom jednej aplikácie môžete ovládať osvetlenie, vykurovanie, tienenie, chladenie, zavlažovanie, multimédiá, bezpečnostný systém a pod. Samozrejmosťou je automatizácia zariadení, teda vytváranie rôznych scén (Homey Flow) podľa potrieb. Jednoduchým príkladom môže byť prepojenie osvetlenia s pohybovými senzormi (napr. Aeotec Multisenzor 6). Tieto senzory môžu reportovať pohyb, teplotu alebo vlhkosť.

zdroj: www.homesystem.sk

Jednoduchá automatizácia môže vyzerať aj takto: počas dňa aktivujú pohybové senzory iba vybrané osvetlenie, ktoré sa rozsvieti na výkon 100 % (použiteľné v tmavých miestnostiach, na toaletách a pod.) V prirodzene osvetlených priestoroch sa svetlo nerozsvieti. Príchodom večera sa zapája do činnosti viacero senzorov a svetlo sa zapína s výkonom 70 % v obývačke, 100 % v detskej izbe, 40 % v predsieni a pod. Všetko podľa konkrétnych potrieb a nastavení. V režime noc sa počíta s tým, že všetci spia a reagujú iba predvolené senzory a svetlá.

Ak sa počas noci vyberiete na záchod alebo napiť, tak sa na chodbe, v kuchyni alebo na záchode automaticky zapne svetlo na úroveň 15 %. Takéto svetlo vás v rozospatom stave príliš neoslní, a tiež nebudete rušiť ostatných členov rodiny. Ak si večer zapnete televízor, tak sa môže autonómne zapnúť aj farebné – náladové podsvietenie (napr. NanoLeaf panely), pričom sa zatiahne žalúzie. Ak sa spustí poplach, dom sa môže kompletne rozblikať. Možností a kombinácií je strašne veľa. Záleží iba na tom, aké zariadenia používate a aké sú vaše potreby.

Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou HomeSystem, exkluzívnym distribútorom značiek – HeatIT, Aeotec, Homey a lokálnym distribútorom značky Fibaro pre Slovenskú republiku.

Prečítajte si aj:

Poradíme vám, ako vytvoriť smart kúrenie, ktoré je pohodlné a šetrí rozpočet

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE