Mozilla a Google oznámili koniec podpory, resp. predaja svojich produktov.

Google odstránil z predaja 6-palcový Nexus 6, ktorý sa dostal na trh iba pred rokom. Môžeme polemizovať, či je dôvodom ukončenia predaja malý záujem o phablet (pravdepodobnejší scenár) alebo uvedenie modelu Nexus 6P (menej pravdepodobné). Faktom je, že Nexus 6 sa už oficiálne nepredáva, hoci pár kusov ešte nájdete v ponuke internetového obchodu Amazon.com. Na Slovensko vám ho však Amazon nedoručí.

Pre niekoho smutnejšou správou je ukončenie vývoja operačného systému Firefox OS vo verzii pre smartfóny. Spoločnosť Mozilla oficiálne oznámila, že prestane ponúkať smartfóny s týmto operačným systémom operátorom. Hoci operačný systém Firefox ponúka viacero dobrých vlastností, výrobca nebol schopný ponúknuť žiadaný používateľský zážitok a tak vývoj systému ukončil. Tak znie oficiálne stanovisko. Dôvodom môže byť aj malý záujem zo strany používateľov. Faktom je, že Mozilla sa zamerala hlavne na segment najlacnejších smartfónov.

Dodajme, že Firefox OS je takisto súčasťou Internetu Vecí a nájdete ho aj v televízoroch značky Panasonic. Dá sa predpokladať, že vývoj platformy pre tieto zariadenia bude aj naďalej pokračovať.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit