Nikon prichádza ku koncu roka so zaujímavými s novinkami. Fotoaparát Nikon Z fc kombinuje retro dizajn s najnovšími inováciami.

Doslova klame telom

Základ nového fotoaparátu je model Nikon Z50, ktorý v našej redakcii dlhodobo používame. Z fc je bezzrkadlovka formátu DX. Veľkosť snímača je APS-C a je to vôbec prvé Z-ko, ktoré prichádza v dizajne odkazujúcom na minulosť. Takéto typy fotoaparátov, ktoré doslova klamú telom, sú u ľudí veľmi populárne. Nie je to teda FullFrame snímač, ale vôbec nám to nevadilo, dokáže pripraviť vynikajúce zábery.

Nikon Z fcZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nikon Z fc a jeho ovládanie pomocou mechanických prvkov

V skutočnosti si Nikon požičal dizajn novinky od 40 rokov starej filmovej zrkadlovky Nikon FM2. A do neho vývojári umiestnili tie najnovšie technológie.

Na test sme mali aj nový objektív NIKKOR Z DX 16 – 50 mm f/3,5 – 6,3 VR Silver Edition v striebornej farbe, ktorý sa dá kúpiť v sete spolu s týmto fotoaparátom. Navyše sme mali aj dva objektívy a to NIKKOR Z 35/1.8S a teleobjektív DX 50-250/4.5-6.3. S touto výbavou sme boli kompletne pokrytí na realizáciu akýchkoľvek snímok a videí.

Použité objektívyZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Použité objektívy pri našom teste

Telo tohto fotoaparátu je pomerne ľahké, ergonómia ale odpovedá retro dizajnu a tak v porovnaní s Nikon Z50 nemá model Z fc rozšírenú časť pre spoľahlivejšie držanie v ruke. Takúto možnosť však prináša rozširujúci grip, ktorý zároveň umožňuje aj prichytenie ďalšieho príslušenstva. Tento sa kupuje zvlášť.

Porovnanie Nikon Z fc verzus Nikon Z50

Samotný Nikon Z fc má sánky na pripojenie externého blesku, integrovaný blesk tu však nie je. Oceňujeme, že výrobca tu použil modernejší USB-C port, ktorý umožňuje súčasné nabíjanie aj používanie fotoaparátu. Tiež je tu výstup na microHDMI, ďalej vstup pre mikrofón. Výstup pre slúchadlá však chýba, podobne ako pri Z50.

Nikon Z fcZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nikon Z fc a prepojovacie porty

Ovládanie pomocou koliesok

To, čo je na tomto fotoaparáte na súčasnú dobu unikátne je možnosť jeho ovládania pomocou mechanických koliesok. Je to iný zážitok, ako ovládanie cez dotykový displej, ktorý tu samozrejme tiež je k dispozícii. Na analógové ovládanie sme si zvykli za prvý deň používania a takto sa nastavuje napr. hodnota ISO, kompenzácia expozície alebo doba expozície. Rovnako tu nájdete koliesko na voľbu režimu Auto, P, S, A, M , prepínač foto/video režim, samotnú spúšť a na hornom paneli je aj tlačidlo spustenia nahrávania. Okrem toho je na hornom paneli malý displej, ktorý zobrazuje aktuálne nastavenú clonu.

Ocenili sme, že aj v najpoužívanejšom režime Auto funguje korekcia expozície obrazu, čo dáva možnosť rýchlo prispôsobiť výsledok svojim predstavám o tom ako svetlý alebo tmavý má byť výsledok.

Nikon Z fcZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nikon Z fc a jeho ovládacie prvky

Takto má vyzerať displej

Zadný displej sa na rozdiel od Z50 otvára do strany, čo považujeme za šikovnejšie riešenie ako vyklápanie do hornej či dolnej strany. S fotoaparátom Z fc tak nie je problém robiť vlog a súčasne mať umiestnený fotoaparát na statíve. Len mierne pritom zavadzia pripojenie externého mikrofónu. Nikon Z fc je tak veľmi dobrý vlogovací nástroj.

Nikon Z fcZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nikon Z fc a jeho otočný dotykový displej

Spôsob otvárania displeja umožňuje aj pohodlné fotenie na výšku, čo je optimálne pre sociálne siete. Nemusíte sa pritom až tak zohýbať alebo naopak liezť na rebrík, dotykový displej umožňuje rôzne polohy fotoaparátu a súčasne sa dá nastaviť aj tak, že dotykom prsta na displej záber zaostríte a aj exponujete.

Rýchle nastavenie najpoužívanejších volieb

Zo zadnej strany je tu už spomenutý vyklápateľný displej, oceňujeme tlačidlá na prehrávanie a vymazávanie záberov v hornej časti zadnej strany, prepínač Hľadáčik/Displej, kombinované tlačidlo na pohyb v menu, voľba mierky pohľadu na záber a užitočné informačné tlačidlo. S jeho pomocou sa dajú rýchlo nastaviť najdôležitejšie voľby bez toho, aby ste sa museli hrabať v systéme menu. Na pravej strane zadného panelu je ešte koliesko, ktorým sa natavuje clona (v režimoch, ktoré to umožňujú) a je to najdôležitejšia voľba pri fotení. Preto je výhodné, že ho máte hneď pod palcom.

Nikon Z fcZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nikon Z fc a jeho ovládanie na zadnej strane

Na prednej strane je tlačidlo na povolenie výmeny objektívu a tiež rýchle tlačidlo, ktorého význam si môžete definovať. My sme na ňom mali zapnutú voľbu automatického ISO. Stalo sa nám, že toto tlačidlo sme občas neplánovane stlačili, keďže fotoaparát je potrebné pri fotení držať primárne pravou rukou a nemá spomenutú ergonomickú časť.

Celkovo sa dizajn podaril a dobre odpovedá tomu, čo sme používali v 80-tych rokoch minulého storočia. Použitie horčíkovej zliatiny zasa prinieslo spoľahlivú odolnosť fotoaparátu.

Fotenie a video podľa vašich predstáv

Nikon Z fc rieši situáciu ľudí, ktorí chcú možno po prvý krát používať skutočný fotoaparát, majú skúsenosť zo smartfónov a pri prvých pokusoch nie sú spokojní s výsledkom. To sa totiž naozaj stáva, lebo skutočný fotoaparát má množstvo nastavení a nie pre každého je jednoduché sa v tom vyznať. Práve preto je tu k dispozícii korekcia expozície aj v v režime Auto (odpoveď na otázku chcem viac svetla). V iných režimoch ako je Auto je k dispozícii aj kreatívny režim Picture Control s 20 nastaveniami (štandard, ploché, živé, mono a pod.). Je to niečo ako filtre, ktoré sa dajú využiť pri Instagrame.

Nikon Z fcZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nikon Z fc a jeho systém menu

Zaostrovanie

Áno, zaostrenie je kľúčom k tomu, ako pôsobí fotka na diváka. Je pravda, že aj rozostrená fotografia môže byť umeleckým prejavom, ale väčšina ľudí chce zaostrenie na oko človeka, možno zvieraťa. A takéto automatické zaostrovanie Nikon Z fc v sebe má. Nie je to univerzálny liek, ale v mnohých situáciách dobre pomôže. Systém automatického zaostrovania pritom tento fotoaparát zdedil od vlajkových lodí – Nikon Z 7II a Nikon Z 6II. Podporovaný je aj režim širokoplošného automatického zaostrovania so zachytením očí a tvárí a s obmedzením oblasti zaostrenia. Práve tento režim sme používali najčastejšie. Výhodou je aj nepretržité zaostrovanie na oči vybraného človeka, aj keď je v zábere viac osôb. Voči minulosti je zaostrovanie u Z fc výrazne zlepšené.

Nikon Z fcZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nikon Z fc a systém batérií i nabíjania

Výsledky ihneď na internet

Aj toto je jeden z mýtov, ktoré Nikon Z fc ruší. S týmto fotoaparátom totiž môžete umiestniť svoje fotografie na internet do pár sekúnd. Jeho súčasťou je totiž Wi-Fi a aj Bluetooth. Tak sa dajú pomocou mobilnej aplikácie SnapBridge ľahko prenášať výsledky do smartfónu a hneď ich aj publikovať.

SnapBridge 2.8 umožňuje dva typy pripojení. Prvý spôsob je spojenie fotoaparát-mobil len vtedy, keď je aktivovaná aplikácia. To znižuje spotrebu batérie fotoaparátu. V prípade režimu v pozadí je k dispozícii neustále pripojenie a automaticky sa prenášajú snímky do smartfónu, aj keď aplikácia Snapbridge nie je spustená. Prenášať môžete originálne fotografie alebo redukované na veľkosť 2 MB. Tiež je možné fotografovanie na diaľku s tým, že diaľkový ovládač aj s displejom je váš smartfón. V tomto prípade sa používa aj Bluetooth a aj Wi-Fi pripojenie.

Tvoríme video

S týmto fotoaparátom sme pripravili aj redakčné video vo forme video recenzie automobilu. To je aktivita, pri ktorej sa dobre ukáže, čoho je fotoaparát vo forme videokamery schopný. Sami vidíte na záberoch nižšie, že Nikon Z fc to zvládal, pritom náš kameraman ho držal v ruke po prvý krát. Na tento fotoaparát sme zaznamenávali obraz v 4K rozlíšení v manuálnom režime s automatickým ostrením na oko osoby. Zvuk sme zaznamenávali na fotoaparát cez bezdrôtový externý mikrofón.

Fotíme vo dne aj v noci

Samozrejme, fotoaparát si kupuje hlavne kvôli tomu, že očakávate nádherné fotky. My sme Nikon Z fc používali ako náš hlavný fotoaparát počas asi 2 týždňov. Fotili sme s ním tlačové konferencie, mali sme ho v zahraničí, tvorili reportážne fotografie a fotili produkty. Rovnako sme ho používali vo voľnom čase, takto vznikli aj pekné krajinné fotografie.

Uvádzame príklad niekoľkých fotografií, ktoré dobre ilustrujú možnosti tohto fotoaparátu. Tieto fotografie pochádzajú od fotografa a bloggera Júliusa Kotusa.

  • ISO 2500, 1/15 s, 20 mm, 1.8Zdroj: Július Kotus
  • Zdroj: Július Kotus
  • Zdroj: Július Kotus
  • Zdroj: Július Kotus
  • Zdroj: Július Kotus
  • Zdroj: Július Kotus
  • Zdroj: Július Kotus
  • ISO 110, 1/160s, 50 mm, 7.1Zdroj: Július Kotus
  • ISO 320, 1/1000 s, 50 mm, 9.0Zdroj: Július Kotus

Pokiaľ si chcete pozrieť tieto fotografie v plnom rozlíšení, tu je link na ich stiahnutie.

Pridávame aj ďalšie fotografie, ktoré sme realizovali počas testovania fotoaparátu. Preverili sme pritom ostrenie na oko človeka aj zvieraťa, fotili sme produkty do recenzií, zobrali sme ho v noci, fotili sviečky na cintoríne a pod.

  • ISO 800, 1/400 s, 35 mm, 16Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • ISO 1600, 1/200 s, 35 mm, 1.8Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • ISO 12800, 1/320 s, 170 mm, 5.6Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • ISO 12800, 1/600 s, 250 mm, 6.3Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • ISO 12800, 1/50 s, 19 mm, 10Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Vyhodnotenie

Nikon Z fc je vynikajúci fotoaparát. Ako sme spomenuli, v redakcii používame Nikon Z50 ako reportážny nástroj a Z fc je technologicky jeho výrazne vylepšená verzia. Oceňujeme možnosť súčasného nabíjania cez USB-C port z power banky a pritom natáčania obrazu, čo nám u Z50 veľmi chýbalo.

Super je vyklápací displej, čo je veľké zlepšenie voči minulosti pri realizácii vlogov s tým, že si fotoaparát postavíte na statív, sledujete sa na vyklopenom displeji a v pohode natáčate. Na toto sme v prípade Z50 potrebovali riešenie od tretej strany v podobe rozširujúcej doštičky.

Ako vidíte na záberoch a tiež vo videu, kvalita obrazu je vynikajúca. Nikon Z fc môžete pokojne používať so setovým objektívom a pokryjete prakticky všetko, čo bežne potrebujete. Samozrejme, objektív s pevným ohniskom prinesie oveľa viac svetla do tmy, ale niečo vás to stojí.

Páči sa nám

  •  Vyklápací displej a jeho kvalita
  •  USB-C port a možnosť nabíjania a snímania
  •  Zaujímavý retro dizajn
  •  Automatické zaostrovanie na oko
  •  Hmotnosť a rozmery
  •  Kvalita fotiek a videa
  •  Pomer výkon/Cena
  •  Prepojenie na smartfón cez mobilnú aplikáciu

Nepáči sa nám

  •  Pre niekoho môže byť analógové ovládanie nepohodlné
  •  Chýba port pre slúchadlá a zabudovaný blesk
  •  Nižšia ergonómia držania fotoaparátu v ruke

Cena: 930 eur telo, s objektívom Nikkor Z DX 16-50 mm f/3,5-6,3 VR – 1099 eur

Zapožičal: Nikon

Zdroje: Nikon, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.