Spoločnosť O-Film predstavila periskopový modul, ktorý ponúka nepretržité priblíženie namiesto toho, aby bolo iba uzamknuté v určitej ohniskovej vzdialenosti.

Prínosom je aj samotná hrúbka modulu, ktorá dosahuje iba 5,9 mm. Modul sa môže plynulo pohybovať medzi 85 až 170 mm (v ekvivalente 35 mm), pričom sa šošovka objektívu mení z f/3.1 na f/5.1. Pre porovnanie: Xperia 1 II má 70 mm teleobjektív, Huawei P40 Pro 125 mm objektív a P40 Pro+ a 240 mm objektív.

Modul poskytuje 3× až 7× zväčšenie v porovnaní s typickým širokouhlým fotoaparátom. Spoločnosť tvrdí, že môže vyrábať aj verzie s rozsahom priblíženia 3-5×, 5-8× a 3,5-9,5×.

V každom prípade má tento modul známy hranol, ktorý sa používa pri optickej stabilizácii OIS. Piezoelektrický motor plynulo a presne poháňa zostavu s 3 šošovkami dopredu a dozadu, aby sa dosiahla požadovaná ohnisková vzdialenosť. Mechanizmus automatického zaostrovania sa pohybuje spolu s objektívmi.

Periskopový fotoaparát

Zdroj: Antutu

Keďže súčasné smartfóny majú fotoaparáty s uzamknutou ohniskovou vzdialenosťou, používajú digitálnu interpoláciu na dosiahnutie požadovanej úrovne priblíženia, pričom podľa potreby prepínajú zo širokouhlého na teleobjektív.

Kontinuálne, alebo nepretržité priblíženie ponúkne obrázky vyššej kvality práve v týchto medzi úrovniach. Technológia oproti súčasným modulom tiež zlepší aj celkové využitie periskopov.

Zdroj: SparrowsNews

Prečítajte si aj:

Sony vstáva z popola. Prečo môže byť Sony Xperia 1 Mark II mega úspešná?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.