Smartfón Huawei P8 má celý rad špeciálnych funkcií na fotografovanie. V tomto článku predstavíme efekt Maľovanie svetlom, Stopy koncových svetiel, Hodvábna voda a Hviezda obloha. Všetky nájdete v položke Špeciálne efekty. Pri fotení pomocou týchto efektov jednoznačne odporúčame použiť statív, inak budú fotky rozmazané. Je nereálne si myslieť, že smartfón udržíte stabilne v ruke. Ak statív nemáte, môžete experimentovať s tým, že ho opriete na stole alebo využijete ako podložku knihu. Jednoducho experimentujte. V stabilnej polohe sa vám Huawei P8 odmení kvalitnými a dobre vyzerajúcimi fotkami.

Poznámka: Fotografie prinášame v plnom rozlíšení, načítanie tohto článku teda môže trvať dlhšie. Výsledné spracovanie fotografií sme realizovali v programe Adobe Photoshop Lightroom a Zoner Photo Studio.

Huawei P8 má pri fotení rád noc, preto aj špeciálna súťaž na stránke www.P8nocnysvet.sk. Prvý efekt, ktorý pravdepodobne využijete skôr v zaľudnených oblastiach, je efekt Stopy koncových svetiel. Stačí postaviť Huawei P8 na statív a počkať na príchod áut. Ideálny je autobus, ktorý prinesie aj iné svetlá ako červená a biela a tiež sú umiestnené v inej výške.

Doba expozície: 142 sekúnd, ISO: 64, Clona F2.0

Efekt Stopy koncových svetiel

Nasleduje náš druhý najobľúbenejší efekt, ktorým je Svetelné graffiti alebo maľovanie svetlom. Ideálna na túto fotografiu je tmavá noc a vaše čierne oblečenie (čo sme my nedodržali, a preto na fotke vidieť postavu). V ruke by ste mali mať niečo svietiace, napr. baterku alebo sviečku. My sme použili fakľu s poriadne veľkým plameňom.

Svietiacim predmetom pohybujete tak, aby ste vytvorili nejaký znak, pokojne to môže byť aj kruh. Oheň vám počas krútenia nesmie zhasnúť. Pohybujete v približne rovnakých trasách. Na túto fotku bude treba aj asistenta, ktorý proces zaznamenávania obrazu odštartuje a neskôr ho zastaví.

Doba expozície: 24 sekúnd, ISO: 64, Clona F2.0

Efekt Svetelné graffiti

Na efekt Hviezdna obloha musíte mať poriadny statív, ktorý zabezpečí stabilné držanie smartfónu a rovnako jeho nasmerovanie objektívom priamo hore k oblohe. Ideálna je jasná noc s maličkou oblačnosťou. Nesnažte sa zachytiť mesiac v splne, fotografia bude prepálená. Na to je iný efekt.

Doba expozície: 21 sekúnd, ISO: 800, Clona F2.0

Efekt Hviezdna obloha

Posledný predstavený efekt už nie je o fotení v noci, ale lepšie počas dňa. Je to Hodvábna voda, kedy sa nastavenie fotoaparátu prispôsobí tomu, aby ste mali z prúdiacej vody spojitý efekt. Ideálne je fotiť pri horskom vodopáde. V tomto prípade by ste mohli výnimočne fotiť aj bez statívu so stabilným držaním smartfónu. Ak sa k tomu pridá aj dúha, je to len plus pre vás.

Doba expozície: 1/35 s, ISO: 64, Clona F2.0

Efekt Hodvábna voda

Celkovo sme si fotografovanie so smartfónom Huawei P8 užili, aj keď na realizáciu takýchto fotiek treba celkom dosť veľa času. Niečo podobné vyskúšame aj so smartfónom Honor 7, ktorý má mať podobné efekty.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.