Scéna 11, výrez:

Sony Xperia XZ Premium

Aj v tejto scéne je vidieť jasnejšie a vizuálne ostrejšie podanie fotky v prípade Galaxy S8. Stena však nebola až tak osvetlená. HTC U11 predstavuje kompromis medzi oboma konkurentmi, Xperia ju zachytila subjektívne najvernejšie.

Scéna 12:

Samsung má teplejšie podanie farieb, zachytenie detailov je vo všetkých prípadoch dobré a aj celkové podanie scény, ktorá kombinuje svetlý objekt v tmavom prostredí.

Scéna 13:

Samsung Galaxy S8

Veľmi pekné fotky vo všetkých troch prípadoch.

Scéna 14:

Samsung Galaxy S8

V tejto scéne má Sony mierne prepálenú oblohu.

Scéna 15:

HTC U11
Samsung Galaxy S8
Sony Xperia XZ Premium

V tomto prípade sa nám najviac páči fotografia zo Samsungu Galaxy S8, kde dobre vidno kontrasty a dynamický rozsah snímača. Pred každou fotkou sme v tomto prípade vyčistili sklíčko fotoaparátu, aby sme eliminovali možný vplyv jeho zašpinenia.

Verdikt

Treba uznať, že ide o vyrovnanú trojicu. Nedá sa jednoznačne povedať, že by bol jeden z telefónov najlepší a ostatné by stáli za nič. Všetky telefóny dokážu vytvoriť pekné a detailné fotky s dobrým podaním farieb. Majú takisto rýchle automatické zaostrovanie, výborne sa s nimi fotí. Samsung potvrdil, že patrí medzi lídrov na trhu, avšak ak vám nevyhovuje zaoblený displej a hľadáte klasiku, HTC U11 môžeme odporučiť. Fotí naozaj výborne. Do počtu nebola ani Xperia XZ Premium. Tá vždy vynikala verným zachytením farieb a Sony dokázalo v prípade tohto modelu zmierniť post-processing, ktorý bol niekedy terčom kritiky. Výsledkom sú fotky, ktoré môžu konkurovať aktuálnej špičke.

Fotografie zo Samsungu Galaxy S8 majú o niečo teplejšie farby ako konkurencia, ale mnohým používateľom sa to páči. Teplejšie farby lepšie pôsobia vo fotografii a dávajú pocit pohody. S8-čka dokáže dobre zachytiť detaily aj na nočných fotografiách, hoci, taká scéna sa v tomto fototeste neobjavila. Ešte spomeňme, že Galaxy S8 je pravdepodobne najlepšie riešenie z mobilných telefónov na nakrúcanie videa, ale aj v tomto smere je to veľmi vyrovnané. Prečítajte si podrobnú recenziu na Samsung Galaxy S8.

HTC U11 je viac ako rovnocenný súper pre Galaxy S8 a nie je náhoda, že tento telefón je aktuálne na čele rebríčka DxOMark. Svoje silné stránky potvrdil aj v našom teste, často dokázal zachytiť najviac detailov, až na výnimky. HTC U11 má o niečo vernejšie podanie farieb ako Galaxy S8 – U11-ka na nás v niektorých scénach pôsobila, ako keby kombinovala to najlepšie z Xperie XZ Premium (verné farebné zachytenie scény) a Galaxy S8 (výborné zachytenie detailov). Ale neplatilo to vždy. Takisto ide o univerzálne použiteľný fotoaparát, ktorý dobre pracuje aj v tme. Pri fotení v noci si však treba niekedy dávať väčší pozor, najmä v závislosti od nasvietenia scény. Prečítajte si podrobnú recenziu na HTC U11.

Xperia XZ Premium príjemne prekvapila v tom zmysle, že Sony sa poučilo a dokázalo optimalizovať post-processing pri fotení v automatickom režime. Vďaka tomu sa až tak nestrácajú detaily po priblížení. Silnejší post-processing sa v prípade XZ Premium väčšinou prejavuje iba v horších svetelných podmienkach, dôvodom je asi chýbajúca optická stabilizácia. Fotkám v rámci nášho fototestu, s výnimkou portrétovej, ťažko niečo vytknúť a okrem verného podania farieb ponúkajú aj množstvo detailov. Automatický režim síce nie vždy zvolí to správne riešenie pre aktuálnu scénu, ale s výsledkom Xperie v teste sme spokojní. Pri fotení s týmto telefónom sme si obľúbili aj jeho hardvérovú spúšť fotoaparátu. Na fotkách v tmavom prostredí, ak použijete automatický režim, sa po priblížení obvykle prejavuje silnejší post-processing. Pre jeho zmiernenie odporúčame prepnúť sa do manuálneho režimu – aj v prípade, že všetky nastavenia manuálneho režimu necháte na automatike. Výrazne pomôže aj statív, ale to platí pre každý telefón. Detailnú recenziu na Sony Xperiu XZ Premium aktuálne pripravujeme.

Fotografie z ktorého smartfónu sa vám páčia najviac a prečo? Dajte nám vedieť. My medzičasom pripravujeme pokračovanie fototestu, do ktorého zahrnieme aj nočnú scénu.

Na článku spolupracoval Ondrej Macko

Fototest je rozdelený do troch častí:

1. strana: Úvod a scény 1 – 5
2. strana: Scény 6 – 10
3. strana: Scény 11 – 15 a verdikt

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit