Softvér s názvom Nestor sa začne používať v dvoch triedach diaľkového štúdia na obchodnej škole v Paríži už v priebehu tohto roku.

Umelá inteligencia sa pomaly stáva štandardom pri viacerých odvetviach, školstvo nevynímajúc. Priekopníkom v monitorovaní pozornosti študentov chce byť spoločnosť LCA Learning so svojim produktom Nestor. Jeho pomocou chce zefektívniť online vzdelávací proces formou diaľkového štúdia. Projekt odštartuje už v septembri v Paríži na univerzite Paris School of Business.

Zakladateľ LCA Learning Marcel Saucet deklaruje, že údaje, ktoré softvér zhromaždí a vyhodnotí, pomôžu zlepšiť výkon ako študentov, tak aj profesorov. Nestor bude používať web kamery študentov na snímanie pohybov očí a výrazov tváre za účelom ich následnej analýzy. Výsledkom bude poznatok, či bol pri konkrétnej video lekcii, respektíve jej určitej časti, študent dostatočne koncentrovaný, aby mohol danú problematiku pochopiť a zapamätať si ju. Ako to zo začiatku bude vyzerať? Presvedčte sa sami v tomto krátkom videu:

Spočiatku bude táto technológia použítá len pre diaľkových študentov sledujúcich video lekcie z pohodlia domova. Tvorcovia však vidia jej potenciál aj pri klasickom dennom štúdiu, pričom nekoncentrovaní študenti majú byť pri každom výpadku pozornosti notifikovaní, aby sa docielila ich čo najväčšia duchaprítomnosť. Technológia vznikla kvôli problému s efektivitou tzv. e–learning kurzov, ktoré podľa odbornej verejnosti nepadajú na úrodnú pôdu.

„Problém je, že e–learning nefunguje“, tvrdí Marcel Saucet a dodáva: „Už 10 rokov sa snažíme o vzdelávanie prostredníctvom e–learningu. V USA je to dokonca 25 rokov. Ale stále to neprináša výsledky“. 

Monitoring a okamžité vyhodotenie pozornosti študenta pomocou softvéru Nestor

Zástancovia využitia umelej inteligencie v oblasti vzdelávania sa domnievajú, že táto technológia by v budúcnosti mohla plniť funkciu virtuálneho lektora, ktorý sa vie dokonale prispôsobiť individuálnym potrebám každého študenta. Mali by sa začať profesori obávať o svoju prácu? „Nestor nikdy nenahradí ľudský kontakt. Vždy tu budú aj profesori“, obhajujú sa autori projektu. Na druhej strane však uznávajú, že umelá inteligencia bude zároveň zrkadlom pre profesorov, ktorých prednášky sú fádne a nudné. To však určite nebude na škodu veci. Alebo máte opačný názor?

Zdroj: The Verge