Apple pravdepodobne vypustí niektoré funkcie AI v októbri, ďalšie až neskôr.

Predstavenie funkcií umelej inteligencie od Applu prebehlo na konferencii WWDC24. Písmenká AI, ktoré označujú umelú inteligenciu a pochádzajú z anglického artificial intelligence, si Apple prispôsobil a umelú inteligenciu nazval Apple Intelligence. Z pohľadu spoločnosti ide o významný krok vpred, keďže umelú inteligenciu integruje naprieč zariadeniami vlastného ekosystému, ktorý ešte vylepší.

Podľa pôvodných tvrdení mali funkcie Apple Inteligence prísť na verejnosť spolu so zariadeniami zo série iPhone 16. Ako však teraz vyplýva z rôznych zdrojov, Apple mal údajne vypustenie AI funkcií odložiť. Modely zo série iPhone 16 teda nebudú mať funkcie umelej inteligencie od prvého dňa, no získajú ich až aktualizáciou.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max

V prípade aktualizácie, ktorá prinesie funkcie AI do smartfónov od Applu, pôjde o iOS 18.1. Tá by mala do telefónov prísť v októbri, zatiaľ čo podľa pôvodného plánu mal Apple vypustiť funkcie umelej inteligencie do smartfónov už s iOS 18. Práve veľká aktualizácia na iOS 18 bude v smartfónoch dostupná už o mesiac skôr, teda v septembri.

Smartfóny, ktoré budú mať prístup k funkciám AI od Applu, nebudú však početné. Pôjde o iPhony, ktoré disponujú čipom A17 Pro a novším. V konečnom dôsledku teda Apple vypustí tieto funkcie len do iPhonov 15 Pro (Max) a novej generácie iPhone 16, no staršie a lacnejšie modely nebudú mať k AI funkciám prístup. Apple Intelligencie však príde aj do tabletov, ktoré disponujú čipom A17 Pro, resp. Apple M.

Októbrový príchod funkcií AI do tabletov a smartfónov od Applu však nebude obsahovať všetky prezentované funkcie. Niektoré z nich prídu do zariadení až v polovici roka 2025, pričom dôvodom budú regulácie zo strany Európskej únie. Apple totiž musí niektoré funkcie upraviť tak, aby spĺňali zákon známy ako Digital Markets Act.

Zdroj: gsmarena.com, androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.