Smartfóny a tablety budú mať zabudovaný senzor odtlačkov prstov v dotykovej obrazovke.

Počet mobilných zariadení s klasickými fyzickými tlačidlami sa postupne zmenšuje. Mnohé telefóny obsahujú softvérové ovládacie prvky, ktoré sú umiestnené v rámci displeja. Zopár modelov, ako je iPhone alebo Samsung Galaxy S6, však aj naďalej preferuje hardvérové tlačidlá. Je to dané pokročilými funkciami, ktoré telefóny obsahujú. Senzory odtlačkov prstov tento komponent vyžadujú.

To sa môže čoskoro zmeniť. Spoločnosť Sonavation sa pochválila úspechom – vymyslela technológiu, ktorá dokáže snímať odtlačky prstov priamo z displeja. Problémy jej nerobí ani ochranné sklo Gorilla Glass.

Sonavation bližšie nevysvetľuje, na akom princípe nová technológia funguje. Spoločnosť však uviedla, že senzory v displeji dokážu podrobne naskenovať odtlačok prsta a ak je potrebné, počas procesu sa využije aj 3D skenovanie. Ak je prst mokrý, mastný alebo špinavý. Dnešné snímače odtlačkov prstov, ktoré sú zabudované vo fyzických tlačidlách, v takýchto prípadoch nefungujú vždy spoľahlivo.

Výrobca takisto neuvádza, kedy by sa mohla technológia objaviť v telefónoch. Keď sa tak stane, je možné, že sa úplne rozlúčime s hardvérovými tlačidlami. Výrobcovia nebudú mať dôvod, aby ich do telefónov a tabletov zabudovali. Ich odstránením získajú dodatočný priestor, ktorý môžu využiť na zväčšenie displeja, prípadne na dosiahnutie lepšieho pomeru obrazovky k samotnému telu. Na druhej strane, určitá skupina používateľov stále preferuje spätnú väzbu po stlačení fyzického tlačidla v porovnaní s ťukaním do displeja.

Doplňme, že nielen spoločnosť Sonavation chce implementovať senzory do obrazovky mobilných zariadení. Podobnú technológiu si pred pár mesiacmi nechala patentovať firma CrucialTek a nejaké patenty vlastní aj Apple.

Zdroj: 9to5mac

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit