Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

GEFCO, svetový líder v oblasti komplexných riešení dodávateľských reťazcov nadviazal spoluprácu so spoločnosťou ArtiShock v rámci vývoja novej, inovatívnej aplikácie pre rozšírenú realitu (AR).

Nové riešenie, prezývané „GEFCO Enterprise AR“, bude využívať divízie leteckej a námornej prepravy spoločnosti GEFCO na zvýšenie kontroly kvality a na podporu produktivity balenia tovaru v teplotnom režime, kde najvýznamnejšiu úlohu hrajú presnosť a efektívnosť.

GEFCO Enterprise AR funguje prostredníctvom headsetu Microsoft HoloLens a umožňuje zamestnancom skladu GEFCO interagovať s priestorovými digitálnymi informáciami, napríklad s užívateľskými príručkami a pracovnými protokolmi. Aplikácia má špeciálny dizajn, ktorý zvyšuje kvalitu kontroly a šetrí životne dôležitý čas v procesu balenia, predovšetkým pre liečivá, ktoré sú pre zdravie populácie zásadné a nevyhnuté a ich nedostatok môže ohroziť zdravie, či životy pacientov.

Aplikácia bola vyvinutá za menej ako rok v spolupráci s dlhodobým partnerom, holandskou spoločnosťou ArtiShock, poskytujúcou komplexné služby v oblasti rozšírenej reality. Na strane spoločnosti GEFCO projekt viedol riaditeľ vývoja logistiky Omar van Geest. Nápad vzišiel z interného inovačného inkubátora spoločnosti GEFCO, Innovation Factory, v ktorom sa hľadajú a ľahšie spracovávajú inovatívne nápady, ktoré možno premeniť do riešení určených na podporu firemného rastu.

Aplikácia GEFCO Enterprise AR už bola úspešne nasadená v pilotnej prevádzke v sklade spoločnosti GEFCO v Schiphole, kde niektoré scenáre viedli ku zvýšeniu produktivity o 50 % a k vzniku niekoľkých nepriamych výhod, napríklad skrátenie času výcviku zamestnancov.

Po pilotnom ‘overení konceptu’ plánuje spoločnosť GEFCO nasadiť riešenie do svojej globálnej siete a ostatných divízií a ďalej skúmať ďalšie možnosti jeho technologického využitia na podporu efektívnosti a kvality pre zákazníkov vo všetkých odvetviach, predovšetkým pre klientov v automobilovej oblasti.

Karin van den Brekel, globálna riaditeľka pre biologické vedy a zdravotníctvo GEFCO, povedala: „Proces balenia je pre divíziu leteckej a námornej prepravy GEFCO úplne zásadný, predovšetkým z hľadiska životne dôležitých liečiv, ktoré distribuujeme letecky po celom svete v mene našich zákazníkov. Vyžaduje to špeciálne balenie s pokynmi, ktoré je nevyhnutné dodržiavať presne, aby bola zachovaná integrita produktu.

Aplikácia GEFCO Enterprise AR napomôže rastu produktivity tohto procesu, obmedzí chyby na minimum a zlepší naše školiace procesy. Tešíme sa na to, až budeme skúmať ďalšie možnosti využitia produktu a naša spolupráca s firmou ArtiShock bude pokračovať.“

Cristian Vorstius Kruijff, CEO, ArtiShock: „Rozšírená realita vnáša revolúciu do nášho vzťahu k prostrediu a spôsobmi, ktorými utvárame naše profesijné životy. Význam počítačového využitia priestoru možno prirovnať k nástupu chytrých telefónov – postupne zasiahne do života každého človeka a v horizonte 5 až 10 rokov sa stane komoditou. Dovtedy majú organizácie možnosť odhaliť potenciál AR a uchovať si náskok pred konkurenciou.“

„Tento projekt s naším partnerom, spoločnosťou GEFCO, zvýrazňuje, aké je realistické očakávať a skutočne dosiahnuť kladný ROI pri investícii do rozšírenej reality. Finančné prínosy môžu byť priame a ľahko započítateľné, napríklad zvýšenie produktivity a lepšia kvalita. Nepriame výhody zahŕňajú napríklad zvýšenie spokojnosti zamestnancov a možnosť rýchlo zaškoliť nováčikov.“

Značky: