Najpopulárnejšia aplikácia na zasielanie e-mailov bola spustená 1. apríla 2004.

Vtedy sa k používaniu Gmailu mohli dostať iba ľudia so špeciálnou pozvánkou. Dnes túto službu využíva 1,5 miliardy aktívnych používateľov. Po spustení v roku 2004, mohli používatelia využívať 1 GB online úložiska, ktoré sa časom zmenilo na dnes známych a bezplatných 15 GB. Počas rokov služba dozrela a je bezpečnejšou a aktuálne je cez ňu možné zasielať e-maily, ktoré môžu mať až 50 MB (vrátane príloh).

Začiatkom tohto roka spoločnosť Google prepracovala používateľské rozhranie pre dve najrozšírenejšie mobilné platformy a pridala aj nové funkcie. Medzi šikovné vylepšenia, spoločnosť zaradila aj rýchle zobrazenie príloh bez toho, aby bolo potrebné otvoriť samotný e-mail. Google tiež údajne testuje ďalšie množstvo nových funkcií, ktoré zlepšia každodenné používanie aplikácie.

Gmail sa teší veľkej popularite aj v iOS. Spoločnosť Google začala nedávno zavádzať do Gmailu podporu AMP, ktorá je momentálne v štádiu testovania. S podporou AMP sa stránky Gmailu načítajú rýchlejšie a platforma bude plynulejšia a lepšie dostupná. S pridanou podporou AMP budú môcť používatelia využívať tzv. dynamické e-maily.

Šikovnou novinkou je funkcia odloženého odosielania mailov a funkcia Smart Compose, ktorá využíva AI. Tá bude sledovať vaše návyky v komunikácii a bude prirodzene navrhovať napríklad pozdravy alebo z tela mailu navrhne najvhodnejší text do poľa Predmet. Aj keď táto funkcia vyzerá vynikajúco, tak jej rozširovanie je pozvoľné a pravdepodobne sa je plného nasadenia dočkajú najskôr používatelia iOS. Služba je zatiaľ dostupná vo francúzskom, talianskom, portugalskom a španielskom jazyku, pre smartfóny Pixel

V dnešnej dobe sa nejeden nový používateľ stretáva aj s klasickým problémom Gmailu, presnejšie pri vytváraní mailovej adresy v tvare meno.priezvisko@gmail.com. Už takmer všetky „dobre vyzerajúce“ tvary adries sú obsadené a používateľ si musí hľadať tie alternatívne, kedy sa častokrát nevyhne číslam za menom. Výhodu majú používatelia s menej rozšíreným menom. Aj v prípade Gmailu platí, že kto skôr príde, ten skôr melie. Vytvorte preto mailovú adresu svojim deťom už dnes.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Aplikácia Gmail pre Android dostáva nový dizajn. Takto vyzerá

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.