Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pred niekoľkými týždňami začal Gmail upozorňovať pomocou drobnej ikonky otvoreného zámku na správy, ktoré boli zaslané bez šifrovania.

Táto malá ikonka bude mať ďalekosiahly dopad a zmení vnímanie bezpečnosti e-mailovej komunikácie bežnými užívateľmi.

Doposiaľ bolo šifrovanie správ témou iba pre tie odvetvia, kde je zabezpečenie informácií kritické – ako sú napr. finančné ústavy či nadnárodné korporácie. Gmail svojím upozornením na nezabezpečenú komunikáciu začal poukazovať na dôležitosť šifrovania a obracia tak vnímanie zabezpečenia e-mailovej komunikácie na ruby.

Gmail podporuje šifrovaný prenos správ už veľa rokov a na nízku mieru využitia šifrovania v prenose správ smerujúcich do jeho schránok upozorňoval už v minulosti. Vytvoril na túto tému i samostatné stránky Google Transparency Report. Avšak až s týmto aktuálnym krokom zásadne formuje trh. Zavedením indikátora dochádza k väčšej zmene, než by sa mohlo zdať. Po novom každý príjemca bez nutnosti znalostí pokročilých funkcií vidí priamo vo svojej e-mailovej schránke, či bola doručená správa šifrovaná alebo nie, čo bude mať zásadný vplyv na správanie užívateľov a ich dôveru v doručené správy.

gmail_unsecure_web2016_3_nowat

„Táto zmena bude mať dopad nielen na informovanosť a správanie užívateľov, ale celkom isto i na celý trh e-mailového marketingu. Dá sa odhadnúť, že sa Google v tomto zachová rovnako ako pri zavedení hodnotenia používania šifrovania webových stránok. Zatiaľ čo sa teraz jedná iba o stavový indikátor v schránke, v blízkej dobe dôjde k postupnej penalizácii zasielania nezabezpečených správ s citlivým obsahom, ako sú e-maily s potvrdením objednávok, výpisy, registračné údaje či faktúry. To bude mať za následok obmedzenie doručiteľnosti hromadných obchodných správ,“ hovorí Jakub Olexa, konateľ spoločnosti Mailkit, ktorá poskytuje komplexný systém pre riadenie e-mailového marketingu.

Pre Mailkit je spoľahlivé doručovanie e-mailových správ maximálnou prioritou, a preto spoločnosť na túto novú situáciu okamžite reagovala. „Aktuálne už všetky správy zasielané na adresy Gmail šifrujeme a po vyhodnotení testovacej prevádzky budeme postupne rozsah šifrovania prenosov rozširovať na ďalšie siete,“ dopĺňa Jakub Olexa.

Značky: