Či medzi nimi bude aj slovenčina, alebo aspoň čeština, Google zatiaľ neprezradil.

Google Assistant sa stáva globálnym„, oznámila americká firma pred dvoma dňami prostredníctvom svojho oficálneho blogu. Inteligentný virtuálny hlasový asistent, ktorý bol spočiatku doménou jediného smartfónu, prešiel za rok a pol poriadny kus cesty a do konca roku 2018 plánuje pokryť až 95% používateľov operačného systému Android po celom svete. Čerešničkou na torte je skutočnosť, že sa zároveň stane multilinguálnym, čo ocenia najmä ľudia, ktorí bežne komunikujú viac ako jedným jazykom. Užitočným nástrojom bude pre používateľov, ktorí sa, napríklad v domácnosti, dorozumievajú prostredníctvom svojho materinského jazyka, no v práci či v kolektíve priateľov sú odkázaní na komunikáciu v inom jazyku.

Hoci Googla Assistant rozumel viacerým jazykom aj do tejto chvíle, nedokázal sa medzi nimi jednoducho prepínať. V jednej chvíli dokázal so svojim používateľom komunikovať vždy výhradne v jednom jazyku a ak ste ho náhodou chceli zmeniť za nejaký iný, museli ste sa pracne preklikať do nastavení aplikácie, kde ste zmenu zadali manuálne. Nový a určite oveľa jednoduchší scenár by mal vyzerať tak, že ráno sa opýtate na aktuálne počasie v slovenčine, pozvánku na popoludňajšiu pracovnú poradu rozpošlete tímu svojich kolegov v angličtine a večernú hodinu salsy si, pre zmenu, zarezervujete bezproblémovo v španielčine. Šikovné, čo poviete? Podpora tejto viacjazyčnosti bude zo začiatku dostupná pre anglický, nemecký a francúzsky jazyk, no Google plánuje postupne pridávať mnoho ďalších.

Okrem spomínanej viacjazyčnosti plánuje Google výrazne rozšíriť podporu jazykových lokalizácií a to z 8 súčasne dostupných až na 30 do konca tohto roku. V najbližších mesiacoch sa postupne naučí komunikovať v dánčine, holandčine, nórčine, švédčine, indonézštine, hindčine či thajčine. Predpokladá sa, že slovenčina i čeština sa, vzhľadom na skutočnosť, že ide o relatívne malé a nie príliš zaujímavé trhy, dostanú na radu niekedy v rokoch 2019 až 2020.

Krok Googlu môže v časoch čoraz populárnejších virtuálnych asistentov poháňaných umelou inteligenciou znamenať strategickú konkurenčnú výhodu v porovnaní s ďalšími veľkými hráčmi ako Siri od Apple či Alexa od Amazonu. Kým Siri je aktuálne dostupná v pomerne slušných 20–ich jazykových lokalizáciách, s Alexou sa dohovoríte jedine v angličtine, nemčine alebo japončine.

Aké sú vaše skúsenosti s virtuálnymi hlasovými asistentmi? Používate niektorého z vyššie spomínaných? Ak áno, v akom jazyku sa s ním dorozumievate a čo naň hovoríte?

Zdroj: TechCrunch

 

Prečítajte si aj:

Televízory od LG predstavené v tomto roku budú mať integrovaného Google Assistanta