Doplnené 3. 3.: Google začal od dnešného dňa oficiálne sprístupňovať Google Asistenta pre „stovky miliónov“ Android zariadení.

Jedinou podmienkou, aby bol Google Asistent dostupný aj pre vaše zariadenie, je operačný systém vo verzii Android 6.0 alebo novšej. Funkcia bude najskôr dostupná pre obyvateľov USA, Kanady a Austrálie. Neskôr príde do UK a Nemecka. Google Asistent nebude distribuovaný samostatne, ale vo forme aktualizácie Služieb Google Play.

Otázkou je, kedy sa táto funkcia objaví aj u nás. Proces jeho uvoľňovania môže trvať niekoľko dní až týždňov. Avšak, Asistent slovenčinu zatiaľ neovláda a tak je možnože praktickejšie, ak by na Slovensku aj naďalej fungovala funkcia Google Now. Prípadne môže Asistent fungovať v obmedzenej funkcionalite hlasového vyhľadávania. Rovnako ako Google Now teraz.

Pôvodný článok 27. 2.: Už viac nepotrebujete vlastniť Pixel, aby ste mohli využívať Google Assistanta.

Nielen čerstvo predstavené novinky z MWC ako LG G6, Moto G5 či G5 Plus sa budú môcť pýšiť funkciou, ktorá bola doteraz exkluzívnou záležitosťou smartfónov Google Pixel. Hlasový asistent od Google, ktorý je múdrejší a zdatnejší ako jeho konkurentka Siri, bude čoskoro dostupný pre takmer všetky zariadenia s Androidom vo verzii 7.0 Nougat a dočkajú sa ho dokonca aj staršie zariadenia, bežiace na Androide Marshmallow (s výnimkou niektorých low-endov).

Inteligentného pomocníka je možné spustiť buď dlhším podržaním tlačidla „Domov“, alebo hlasovým povelom „OK Google“. Jeho hlavnou výhodou v porovnaní s konkurentmi je veľmi široká znalostná databáza, ktorou disponuje vďaka službám ako Youtube, Gmail, Fotky či Mapy. Zozbierané informácie si vie spojiť do kontextu a to z neho robí skutočne užitočný a použiteľný nástroj.

Funkcionalitu sprístupní najnovší update Google aplikácie, ktorý bude postupne uvoľňovaný už začiatkom nadchádzajúceho týždňa najprv pre používateľov v USA, ďalej pre Kanadu, Austráliu, Veľkú Britániu a Nemecko.

Google zatiaľ nezverejnil presnejší dátum pre zvyšok Európy, takže je možné, že u nás si naň budeme musieť ešte nejaký ten čas počkať. Uvidíme, či v budúcnosti neuvoľní svojho asistenta aj pre konkurenčné platformy, ako napríklad iOS.

Zdroj: Mashable

Na článku spolupracoval Roman Kadlec

5 trendov z MWC, ktoré budeme vidieť čoraz častejšie