Tohtoročné MWC v Barcelone je za nami a tak pomaly môžeme bilancovať, čo tento veľtrh priniesol. Azda najväčšiu slávu a pozornosť na seba upútala legendárna tlačidlová Nokia 3310, ktorá nebude mať núdzu o dopyt. MWC však zďaleka nebolo len o nostalgii. Ktorých 5 trendov budeme vidieť v priebehu tohto roka čoraz viac?

Displej s pomerom strán 18:9

Prvým smartfónom s týmto pomerom strán je LG G6, ktorý má s 5,7 palcovým QHD+ FullVision displejom s rozlíšením 2880 x 1440 priniesť intenzívnejšie zážitky pri sledovaní videa alebo hraní hier. Množstvo multimediálneho obsahu každým dňom stúpa a zdá sa, že juhokórejcov budú postupne nasledovať aj ostatní výrobcovia. S pomerom strán 18:9, respektíve 2:1 onedlho príde aj vlajková loď Samsungu a niektoré úniky informácií predpovedajú tento pomer aj pre jubilejnú desiatu generáciu iPhonu.

Samsung Galaxy S8 vs LG G6

Zmenšovanie rámikov displeja

Okrem pomeru displeja je jasne badateľný trend výrobcov snažiacich sa vtesnať čo najväčší displej, do čo najmenšieho tela smartfónu. Inak tomu nebude ani v blízkej budúcnosti. Dôvodom je práve multimediálny obsah a úsilie jednotlivých značiek sprístupniť ho aj pri možnosti ovládania jednou rukou. Dôkazom sú už predstavené modely ako LG G6 či minuloročný, takmer bezrámikový hit, Xiaomi Mi Mix. Výnimkou vybočujúcou z radu je Sony, ktoré síce preferuje úzke rámy po bokoch zariadení, ale stále si zachováva svoj špecifický dizajn vďaka pomerne veľkej hornej i spodnej časti nad, respektíve pod displejom. Podobný koncept tento rok zvolil aj Huawei. Jeho P10 má o niečo väčší spodný a horný rámik, ako sme u tejto značky zvyknutí.

Huawei P10

HDR Displej

Technológia HDR rozširuje kontrastný pomer a farebný priestor tak, aby ponúkla realistickejší a prirodzenejší obraz, približujúci sa skutočnému obrazu reálneho sveta vôkol nás. Na MWC boli predstavené viaceré zariadenia, ktoré ju podporujú a už o chvíľu si špičkový obraz budú môcť naplno užiť majitelia už viackrát spomínaného LG G6, Samsungu Tab S3 i špičkového modelu Sony Xperia XZ Premium, ktorému patrí svetové prvenstvo, ako zatiaľ jedinému smartfónu s podporou 4K HDR. Kompatibilný obsah si budú môcť streamovať napríklad zo služby Amazon Video.

Sony Xperia XZ Premium

Gestá pomocou senzoru odtlačkov prstov

Ovládanie gestami prostredníctvom skeneru odtlačkov prstov je ďalšou novinkou, ktorá ma budúcnosť. O úplnej novinke hovoriť nemôžeme, keďže také Meizu používa podobné ovládanie už roky a napríklad aj Huawei Mate S predstavený takmer pred dvoma rokmi sa ovláda obdobne. Tento typ ovládania je však jednoduchý a intuitívny a je preto vysoko pravdepodobné, že nezostane výhradne doménou modelov Moto G5 a G5 Plus od Lenova či Huawei P10 a P10 Plus.

Moto G5 Plus

Expresne rýchle nabíjanie

Vyzerá to tak, že bezdrôtové nabíjanie ide pomaly do úzadia a ľudia skôr docenia rýchle nabitie, berúc do úvahy fakt, že výdrž batérie je u väčšiny smartfónov stále maximálne 1 deň. Čínske Meizu predstavilo tento rok v Barcelone technológiu Super mCharge, pomocou ktorej dokáže smartfón nabiť na plnú kapacitu len za 20 minút. Technológie od ďalších výrobcov ako SuperCharge (Huawei) alebo VOOC (Oppo) sú jasným signálom, že každý veľký hráč bude chcieť v tejto kategórii predstaviť vlastné riešenie super rýchleho nabíjania. Dôležitým aspektom bude samozrejme aj bezpečnosť, keďže je vo vzduchu ešte stále veľké memento Samsungu Note7 z minulého roka.

Super mCharge

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

MWC: LG G6 chce zaujať 5,7-palcovým displejom v 5,2-palcovom tele