Na slovenských cestách sa objavia v jarných a letných mesiacoch.

Mapy Google patria medzi najlepšie a najobľúbenejšie mobilné aplikácie na svete. Miliónom používateľov uľahčujú každodenný život, či už ide o navigáciu, získavanie dopravných informácií, údajov o mestskej hromadnej doprave alebo o vyhľadávanie atraktívnych miest, reštaurácií či obchodov v okolí.

Špeciálnou funkciou Máp Google je nástroj Street View, ktorý umožňuje, aby ste si pozreli okolie zadanej adresy tak, ako ho uvidíte naživo. Aby však Google ponúkal aktuálne informácie a dáta, musí pravidelne aktualizovať svoju databázu. A aj preto budú po Slovensku opäť jazdiť jeho špeciálne Street View autá.

Google oznámil, že na slovenských cestách budete môcť opäť stretnúť Street View autá, a to počas jarných a letných mesiacov. Autá bude možné vidieť v mestách po celom Slovensku, vrátane Bardejova, Košíc, Spišskej Novej Vsi, Nitry, Nových Zámkov, Komárna, Banskej Štiavnice, Brezna, Zvolena, Levoče, Ružomberka, Čadce, Bratislavy a ďalších.

Pripomeňme, že funkcia Street View je na Slovensku dostupná od roku 2012. Odvtedy boli dáta pre túto funkciu aktualizované už niekoľkokrát, pričom minulý rok sa Google auto dostalo do problémov v malej stredoslovenskej dedinke a potrebovalo pomoc.

Hlavným zameraním tohtoročného snímania budú najmä mestské a medzimestské komunikácie. Google následne použije získané dáta na aktualizáciu služby Mapy Google.

Google Street View na SlovenskuZdroj: Google
Google Street View na Slovensku

Zaujímavosti o funkcii Street View

Služba Street View sa dostala na všetky kontinenty a zachytila už vyše 280 miliárd snímok vo viac ako 100 krajinách sveta. Na Street View nájdete panoramatické snímky z mimoriadne atraktívnych či nedostupných miest – z Amazónie, Antarktídy, Machu Picchu, Veľkého kaňonu, Benátok, Eiffelovej veže, Burj Khalifa či Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Na slovenskom Street View sú populárne najmä kultúrne a historické pamiatky ako Spišský hrad, Bratislavský hrad, Dóm svätej Alžbety či Oravský hrad. Na Street View nechýbajú ani slovenské prírodné krásy – Štrbské pleso, Popradské pleso, Jaskyňa Domica či Ochtinská aragonitová jaskyňa a národné parky Národný park Slovenský raj či Pieninský národný park.

Služba Street View je dostupná na desktope, v mobilných zariadeniach a takisto v službe Google Earth. Aby bola zachovaná ochrana súkromia, všetky zhromaždené snímky sú spracované pomocou špeciálnej technológie, ktorá rozmazáva tváre ľudí a poznávacie značky áut.

Street View ponúka aj funkciu dodatočného rozmazania snímok (jednotlivca, auta, domu), o ktoré je možné požiadať stlačením tlačidla „Nahlásiť problém“ v pravom dolnom rohu ľubovoľného obrázka.

Pohľad na Spišský hrad cez funkciu Street View v Mapách GoogleZdroj: TOUCHIT
Pohľad na Spišský hrad cez funkciu Street View v Mapách Google

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit