Aj Google auto sa môže dostať do problémov.

Google aktuálne opäť fotografuje cesty na Slovensku do svojej známej služby Street View, ktorá umožňuje na mobile či počítači pozrieť si detailne ulice a rôzne zákutia. Zatiaľ čo prvé takéto mapovania pred 16 rokmi pokrývali predovšetkým hlavné cestné ťahy a najdôležitejšie ulice vo veľkých svetových metropolách, ďalšie, vrátane tohto aktuálneho, už fotografujú aj rôzne bočné cesty a dedinky ležiace mimo hlavných ťahov.

Jednou z nich je i Polom, mestská časť Hnúšte na severe Rimavskosobotského okresu. Hoci je mestskou časťou, z historického hľadiska ide o samostatnú dedinku v horách nad mestom, ktorá je od jeho intravilánu vzdialená asi osem kilometrov.

Ide pritom o typickú obec horného Gemera s úzkymi a krivoľakými uličkami. Tie sa stali v týchto dňoch osudnými aj Google autu, ktoré tam fotografovalo okolie. Vodič v Polome dostal defekt a keďže zrejme nemal rezervné koleso a plášť sa nedal opraviť, musel si zavolať odťahovú službu. Ako pre Touchit.sk uviedol jeden z miestnych obyvateľov, vodiča sa pýtali, či nepotrebuje pomoc a pozývali ho aj na kávu, ale odťahové auto bolo už neďaleko.

Google Street View auto v Polome s defektom

Služba Google Street View funguje od roku 2007, Slovensko bolo v rámci nej zmapované prvýkrát v roku 2012, keď autá so špeciálnymi 360-stupňovými kamerami prešli takmer celú krajinu. Zaujímavosťou, ktorú sme našli na sociálnej sieti v súvislosti s aktuálnym prípadom defektu, je skutočnosť, že na tomto prvom fotografovaní sa vtedy podieľalo údajne 19 vodičov, ako napísal jeden z nich.

Ďalšie fotografovania potom vo väčších mestách a významných lokalitách prebehli v rokoch 2014, 2018, 2019, 2021 a 2022. Niektoré slovenské lokality však boli zmapované iba dvakrát či trikrát, typicky v roku 2012 a potom 2021.

Tieto staršie mapovania sa dajú v Google Stret View tiež pozrieť, stačí v službe v ľavom hornom rohu kliknúť na položku „Zobraziť ďalšie dátumy“ a v dolnom rade vybrať požadovaný rok:

Zdroj: vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.