Zatiaľ si však Google túto funkciu nechá len pre vlastné Pixely.

Zobraziť si informácie o zdraví batérie je dlhoročným snom viacerých Android používateľov. Zatiaľ čo totiž konkurenčné iPhony touto funkciou disponujú dlhodobo, operačný systém Android v sebe nemá vstavanú funkciu na informovanie o stave vašej batérie. Niektorí výrobcovia smartfónov pritom pridali do systému aspoň slovné vyjadrenie o batérii, teda či je v dobrom stave alebo si vyžaduje pozornosť. Prítomnosť tejto funkcie však záleží od toho, aký výrobca systém vytváral, resp. upravoval. Celkovú informáciu o tom, kedy však treba batériu vymeniť, nemáme k dispozícii.

Google tak teraz odpovedá na dlhoročné žiadosti používateľov a prináša novú funkciu. Prostredníctvom nej sa budú môcť používatelia Androidov orientovať v stave batérie ich smartfónu a zároveň tak budú informovaní, kedy batériu treba vymeniť. Táto funkcia sa bude spájať s informáciou o cykloch nabíjania a tiež dátumom výroby batérie. Má to však jeden háčik. Zatiaľ to Google bude limitovať len na niektoré smartfóny.

Google si vyberie konkrétne modely

Spolu s aktualizáciou na Android 14 QPR 1 bola objavená nová funkcia, v rámci ktorej sme sa mohli dozvedieť o stave našej batérie. V poslednej marcovej aktualizácii však viacerí používatelia smartfónov z radu Google Pixel zaregistrovali, že túto funkciu nemajú k dispozícii. Pôvodne to vyzeralo ako chyba, teda až dovtedy, kým sa neobjavilo oficiálne vyjadrenie.

Google Pixel 8 oficiálneZdroj: GSMArena
Google Pixel 8

Vo vyjadrení sa uvádza, že funkciu zobrazenia stavu batérie budú mať k dispozícii všetky modely od zariadenia Google Pixel 8a a novšie. Informácie o tom, či neskôr funkciu získajú aj telefóny zo série Pixel 8, či taktiež staršie Pixel 7, zatiaľ nie je jasné. V každom prípade sa tak dozvedáme, že zatiaľ pôjde o exkluzivitu modelu Pixel 8a, ktorého predstavenie sa blíži.

Bežný používateľ Androidu so smartfónom, ktorý nepochádza od Googlu, zatiaľ k takejto funkcii mať prístup nebude. Zdravie batérie si teda aj naďalej môžete kontrolovať externými aplikáciami, no systém vám to neumožní natívne. Google teda zatiaľ funkciu testuje na úzkom okruhu zariadení a namiesto jej rozširovania v telefónoch sa zdá, že ju skôr limituje.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.