Nové pravidlá nadobudnú platnosť 1. júna 2021.

Google už od novembra minulého roka informuje o zavádzaní nových pravidiel pre zálohovanie fotografií a videí v službe Google Fotky. Spoločnosť pripravila zásadnú zmenu, ktorá bude aj obsah vo Vysokej (v tomto prípade zníženej) kvalite započítavať do 15 GB priestoru, ktorý má používateľ bezplatne k dispozícii.

Doteraz mohlo byť takých fotiek a videí v úložisku ľubovoľné množstvo. Je tak bežné, že používatelia majú vo svojom účte uložených niekoľko tisíc fotografií a videí. S tým bude oficiálne od 1. júna koniec. 

Nové pravidlá pre zálohovanie

V platnosti však zostáva fakt, že veľkosť všetkých fotiek a videí bez ohľadu na kvalitu sa bude od 1. júna 2021 započítavať do bezplatného 15 GB úložiska (alebo väčšieho plateného), ktoré má každý majiteľ Google účtu k dispozícii. Google uisťuje, že fotografie a videá, ktoré budú zálohované pred týmto dňom, nebudú do úložného priestoru započítané.

Google pripravil aj nástroj, ktorý overí súčasnú obsadenosť úložiska. Jeho súčasťou je takisto odhad, ktorý prezradí, za aký čas používateľ svojimi návykmi zaplní ukladací priestor účtu. Pred zaplnením ukladacieho priestoru bude Google používateľov informovať mailom, že sa blížia k úplnému zaplneniu dostupnej kapacity ukladacieho priestoru.

Telefóny Pixel s výnimkou

Pripravovaná zmena sa nedotkne telefónov Google Pixel 2 až 5. Používatelia týchto smartfónov budú aj naďalej zálohovať doterajším spôsobom. Tento krok takisto môže prispieť k úspešnosti pripravovaného radu Google Pixel 6, od ktorého sa očakáva, že bude konečne dôstojnou vlajkovou loďou, ktorá zmení pohľad na telefóny Pixel.

Pred pár dňami sa vo fotkách začala objavovať aj nová funkcia pre efektívne mazanie nepotrebného obsahu, ktorý navrhne snímky a videá na zmazanie. Napríklad kvôli rozmazaniu alebo nadmernej veľkosti.

Zásadnou zmenou je aj premenovanie kategórie zálohovania Vysoká kvalita (doterajšie bezplatné zálohovanie v zníženie kvalite), ktorá sa mení na Storage Saver a používateľom umožní šetriť úložný priestor Google účtu.

Zdroj: BlogGoogle

Prečítajte si aj:

Pixel 6 a 6 Pro: Nové smartfóny od Googlu prekvapia aj fotoaparátmi

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.