Spolu sú zodpovedné za 97 % všetkých platieb smartfónmi a hodinkami.

Smartfónmi, a neskôr smart hodinkami, sme začali na Slovensku platiť pred viac ako 6,5 rokom, keď aj do našej krajiny prišiel platobný systém Google Pay. Neskôr sa pridávali ďalšie služby – Garmin Pay, Apple Pay, Fitbit Pay (dnes už neexistuje, zlúčil sa do Google Pay) a koncom roka 2021 aj Xiaomi Pay. Za posledného 1,5 roka pribudli aj SwatchPAY!, Zepp Pay na platenie hodinkami značky Amazfit a niceboy pay na platenie prsteňom či náramkom.

Slováci a ďalší obyvatelia Slovenska si tzv. smart platby, teda platenie smartfónmi a hodinkami, obľúbili. Ako informuje Slovenská banková asociácia, za prvý polrok tohto roka uskutočnili 170 miliónov platieb s celkovým objemom 3,66 miliardy eur. Medziročne sa počet platieb aj objem transakcií zvýšil o viac ako 52 %.

Používatelia využívajú smart platby nielen v obchodoch (87 % platieb), ale aj pri internetových nákupoch. Túto funkciu ponúkajú iba Apple Pay a Google Pay, takže nikoho asi neprekvapí, že práve tieto dve služby majú absolútnu dominanciu na Slovensku. V prvom polroku 2024 boli zodpovedné za 97 % všetkých smart platieb. Zvyšné 3 % si rozdelili ostatné platobné služby.

Apple Pay vs Google Pay na Slovensku

Je zrejmé, že dominancia služieb Apple Pay a Google Pay je do veľkej miery daná najmä tým, že umožňujú platenie smartfónmi aj smart hodinkami, zatiaľ čo ostatné služby umožňujú platenie iba nositeľnými zariadeniami.

Prekvapením však môže byť fakt, že najpoužívanejšou službou na Slovensku, s výraznou dominanciou, je Apple Pay. V prípade tejto služby je počet transakcií 2-krát vyšší ako pri Google Pay. Znamená to, že takmer 2 z 3 (konkrétne niečo cez 64 %) smart platieb na Slovensku za prvý polrok 2024 sa zaplatilo Apple zariadeniami. Výrazná dominancia služby Apple Pay je však viditeľná už od jej spustenia na Slovensku, viď. priložené grafy na konci článku.

Výrazná dominancia smart platieb Apple zariadeniami prekvapí aj s prihliadnutím na fakt, že podľa informácií spoločnosti statcounter majú smartfóny so systémom Android na Slovensku podiel takmer 76,5 %. iPhony majú podiel niečo málo cez 23 %.

Smart platby na SlovenskuZdroj: SBA
Smart platby na Slovensku

Zdroj: Slovenská banková asociácia, statcounter

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit