Novinky zo série Google Pixel 6 budú predstavené na jeseň tohto roka. 

Nová generácia telefónov Pixel dostane exkluzívny 5nm čipset z dielne Googlu, ktorý je vo vývoji od roku 2020. Čip by mal byť použitý aj v Chromebookoch a možno aj ďalších zariadeniach. Viaceré zdroje naznačujú, že čipová sada bude debutovať práve v pripravovanej sérii Pixel 6, ktorá vnesie čerstvý vzduch do sveta Android smartfónov. Čo však nová čipová sada prinesie a ako obstojí v konkurenčnom boji?

Na začiatok uvedenie fakt, že Google sa obrátil na spoločnosť Samsung, ktorá bude stáť pri návrhu a výrobe čipsetu Whitechapel GS101. Keďže divízia Samsung LSI je zodpovedná aj za čipy Exynos, môžeme predpokladať, že tieto dve produktové línie Samsung Exynos a Google Whitechapel budú mať na začiatku veľa spoločného.

Dizajn CPU

V prvých správach o Whitechapel od Googlu sa uvádzalo, že čip, ktorý dnes poznáme ako GS101, bude mať trojklastrový dizajn s dvoma jadrami Cortex-A78, dvoma jadrami Cortex-A76 a štyrmi jadrami Cortex-A55. Napriek podobnosti čipu Whitechapel s Exynosom neexistujú žiadne čipové sady od Samsungu, ktoré by používali tento dizajn.

S príchodom čipových sád Exynos 2100 a Snapdragon 888 sa štandardom stal trojklastrový dizajn. Avšak, oba tieto vlajkové čipsety používajú vo svojom treťom klastri jediné jadro Cortex-X1, aby poskytli lepší výkon aplikáciám, ktoré nie sú optimalizované pre viac jadier.

Vyzerá to tak, že namiesto tejto stratégie Google s najväčšou pravdepodobnosťou použije model, ktorý sme mohli vidieť už pri čipsetoch Snapdragon 765.

Grafika

Podľa dostupných informácií sa dozvedáme, že čip GS101 bude používať GPU založené na architektúre Arm „Valhall“. Doteraz bolo s dizajnom Valhall ohlásených iba niekoľko GPU, vrátane špičkových Mali-G77 a Mali-G78, ako aj nového radu Mali-G68.

To by znamenalo výrazný posun od GPU Adreno od Qualcommu. Séria Adreno má zvyčajne lepší výkon ako Mali. Toto pravidlo už nejakú dobu celkom neplatí. Benchmarky totiž ukazujú, že výkony GPU sa pri aktuálnej generácii vlajkových čipsetov Snapdragon 888 a Exynos 2100 výrazne vyrovnali.

AI a bezpečnostné čipy

Za ostatných pár rokov Google do svojich telefónov zahrnul ďalší špecializovaný hardvér. V rámci projektu Whitechapel by malo byť možné, aby Google hlbšie integroval tento hardvér do čipu GS101, čo umožní lepší výkon a využitie energie.

V rámci série Pixel 2 predstavil Google „Pixel Visual Core“, špecializovaný „procesor obrazového signálu“ (ISP), ktorý bol vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Intel. Pixel Visual Core je vyhradený čip, vďaka ktorému boli softvérové ​​vylepšenia fotoaparátu značné.

Pre Pixel 4 bol tento čip upgradovaný na „Pixel Neural Core“, čím sa rozšírila jeho funkčnosť o „Tensor Processing Unit“ alebo TPU. Výraz „Tensor“ označuje „TensorFlow“, knižnicu strojového učenia otvoreného zdroja, alebo neurónových sietí, spoločnosti Google, ktorá má široké využitie. Google Pixel 6 by mal údajne zaznamenať návrat Pixel Neural Core.

Ďalším čipom, ktorý sa v telefónoch Pixel bežne nachádza, je bezpečnostný čip Titan-M, ktorý bol prvýkrát predstavený na modeli Pixel 3. Ako vysvetlil Google, čip Titan-M chráni telefón pred zavedením nebezpečnej verzie systému Android a chráni dáta pred dešifrovaním v uzamknutom stave a nielen to. V novej generácii Pixel 6 by tento čip mohol byť nahradený novou verziou označenou ako „Dauntless”.

Modem

Modem môže byť aj úplne samostatným komponentom. Najznámejším príkladom je minuloročný Snapdragon 865, ktorý nemal integrovaný 5G modem. Z tohto dôvodu si niektorí kladú otázku, aký typ modemu sa použije.

Avšak portál 9to5Google potvrdzuje, že v sérii Pixel 6 bude použitý rovnaký typ modemu, aký sa používa v čipoch Samsung Exynos s kódovým označením Shannon.

Apple vs. Google

Snáď najväčšou otázkou okolo výkonu Pixel 6 je, ako obstojí v porovnaní s čipom A15 pre modelový rad iPhone 13. Zatiaľ čo sa dozvedáme, že Whitechapel aj A15 budú vyrábané 5nm procesom, A15 s najväčšou pravdepodobnosťou hrubým výkonom čip od Googlu s ľahkosťou prekoná.

Minuloročná A14 v iPhone 12 už prekonáva Snapdragon 888 a keď vidíme, že sa očakáva, že Whitechapel nebude zodpovedať výkonu Snapdragonu 888, niet pochýb o tom, že tu zvíťazí A15. Pixel 6 by sa mal viac zhodovať s grafikou iPhonu 13 vďaka údajnému GPU Mali G78, ale opäť ide o oblasť, v ktorej Apple zvyčajne dominuje.

Ak sa však pozrieme na používateľský zážitok, tak sa očakáva tradične plynulý chod, pretože telefóny Pixel patria medzi najrýchlejšie reagujúce telefóny s Androidom. To platí dokonca aj pre minuloročný Pixel 5, ktorý poháňal čip strednej triedy Snapdragon 765.

Optimalizácia spoločnosti Google je príkladná a nový hardvér dokáže používateľský zážitok ešte viac vylepšiť.

Zdroj: 9to5Google, Screenrant

Prečítajte si aj:

Nakupujete radi na čínskych obchodoch? Takto budeme musieť postupovať pri dodávke od 1. júla

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.