Fotoaparáty novinky patria k absolútnej špičke.

Pixel 8 Pro tento rok dostal v podobe modelu Pixel 9 Pro XL viac ako iba dôstojného nástupcu. Najlepšou správou pri sérii Pixel 9 je, že Google smartfóny sú oficiálne dostupné aj na Slovensku. Jednou z najsilnejších zbraní nových Pixel smartfónov, a teda aj modelu Pixel 9 Pro XL, sú fotoaparáty, ktoré sa nám páčili aj počas nášho testovania. Rovnaký názor má však aj známy portál DxOMark, ktorý napriek malým nedokonalostiam fotoaparáty najvybavenejšieho Pixelu roka 2024 vychválil, a túto novinku zaradil na druhé miesto, hneď za model Huawei Pura 70 Ultra.

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

Zostava s fotoaparátmi pri Pixel 9 Pro XL pôsobí skutočné mohutným dojmom, pričom obsahuje 50 Mpx hlavný fotoaparát (25 mm), 48 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát a 48 Mpx fotoaparát s periskopickým teleobjektívom. Selfie fotoaparát má 42 Mpx a podporu PDAF. Pixel 9 Pro XL v testoch DxOMark dosiahol skóre 158 bodov, čím dorovnal Honor Magic6 Pro. Jediným telefónom, ktorý teda nový TOP model od Google prekonal, je Huawei Pura 70 Ultra, ktorý získal 163 bodov.

Aplikácia fotoaparátu obsahuje obrovské množstvo nastavení, vrátane špeciálnych efektov. Zároveň ponúka rýchlu uzávierka, ale aj spracovanie zložitých scén porovnateľné s ostatnými vlajkovými smartfónmi. Praktickým je združený prepínač na prepínanie medzi fotoaparátom a nahrávaním videa, a množstvo špeciálnych fotorežimov od nočného videnia, portrétu, funkcie pridaj ma, dlhej expozície a rozmazania pozadia.

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

Hoci Pixel 9 Pro XL patrí do TOP 10 najlepších fotomobilov podľa DxOMark, čo potvrdilo aj zdieľané druhé miesto, ale aj v prípade tohto telefónu sa nájde niekoľko očividne softvérových nedostatkov, ktoré po ich vyriešení by zároveň mohli naznačiť smerovanie mobilnej fotografie na najbližšie roky. 

Jednou z výnimočných funkcií Pixel 9 Pro XL je jeho automatické zaostrovanie, ktoré získalo rekordných 120 bodov. Tu však ide o mierny paradox, pretože počas nášho testu sme zaznamenali na malé problémy s mierne nerozhodným zaostrovaním, avšak, ako bolo spomenuté v recenzii, mohlo ísť iba o náhodný problém, ktorý sa neopakoval často. Mierne však kazil inak takmer dokonalý dojem z fotoaparátov Pixel 9 Pro XL.

Google Pixel 9 Pro XL obhájil vysoké očakávania aj podľa DxOMarkZdroj: DxOMark
Google Pixel 9 Pro XL v DxOMark

DxOMark taktiež potvrdil naše pozorovanie z testovania, kde síce Google tvrdí, že Pixel 9 Pro XL by mal byť schopný nahrávať najlepšie “mobilné video”, avšak výsledky neboli tak presvedčivé ako pri modeli iPhone 15 Pro Max. Platí teda naše tvrdenie, že Pixel 9 Pro XL vie nahrávať najlepšie video “aké je možné natočiť Android smartfónom”. To zároveň znamená, že Google má stále priestor na zlepšenie, aj keď nové Pixely patria k absolútnej špičke aj v oblasti nahrávania mobilného videa

Celú analýzu fotoaparátov Pixel 9 Pro XL nájdete na portáli DxOMark na tomto odkaze, našu recenziu na odkaze nižšie.

Zdroj: DxOMark

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.