Vývojárska konferencia Google I/O sa nezadržateľne blíži.

Hoci táto významná udalosť je z veľkej časti zameraná na softvérové novinky, tak tento rok Google predstaví aj niekoľko veľmi zaujímavých hardvérových kúskov. Pravdepodobne najočakávanejším je prvý skladací smartfón spoločnosti, známy ako Pixel Fold. Okrem tohto smartfónu bude uvedený aj posledný model zo série Pixel 7. Toto zariadenie strednej triedy nesie označenie Pixel 7a. Nie je však vylúčené, že Google uvedie aj ďalšie zaujímavé hardvérové novinky (napr. slúchadlá, hodinky) a zverejní prvé informácie o modelovom rade Pixel 8.

Google sa bude počas konferencie podrobne venovať aj novinkám operačného systému Android 14, ktorý sa iba prednedávnom dostal z vývojárskeho náhľadu do verejného beta testovania, čiže nový systém má už svoje najväčšie nedostatky pravdepodobne za sebou.

Android 14 logoZdroj: HowToGeek
Android 14 logo

Jedno je však isté, do začiatku konferencie Google I/O zostávajú necelé dva týždne. Zároveň sa očakáva, že nové zariadenia a novinky z Androidu 14 doplnia aj informácie o umelej inteligencii (napríklad Google Bard). Pre Google je blížiaca sa konferencia veľmi dôležitá, avšak do tohto článku sa všetky body programu nezmestia. Pokiaľ však chcete vedieť, čo má Google na 10. mája pripravené, navštívte oficiálnu stránku udalosti Google I/O

Program je rozdelený do štyroch okruhov, ktoré zastrešujú témy mobilné zariadenia, web, AI a cloud. Konferencia začne 10. mája o 19:00 nášho času. Začiatok bude venovaný všeobecným témam, po čom bude program pokračovať menšími prezentáciami a špecializovanými témami.

Google I/O sa tradične koná v Shoreline Amphitheatre v Mountain ViewZdroj: WIRED
Google I/O sa tradične koná v Shoreline Amphitheatre v Mountain View

Pokiaľ však chcete sledovať Google I/O odporúčame si pozrieť témy, pretože niektoré, napríklad Android 14 a predstavenie hardvéru budú zaujímať široké publikum, tak ďalšie môžu byť úzko špecializované iba pre vývojárov. To samozrejme neznamená, že si ich nemôžete pozrieť. Je však na škodu, že program neprezrádza presné časy prednášok, a je aj možné, že viaceré zaujímavé témy budú odprezentované súbežne.

Bude to tak aj preto, že predchádzajúce ročníky Google I/O trvali viac dní, ale tohtoročný event bude trvať len jeden deň. Google pripravil dve možnosti, ako môžete sledovať konferenciu I/O na YouTube. Na tomto linku nájdete hlavný keynote so začiatkom o 19:00, a na tomto keynote pre vývojárov so začiatkom o 21:15.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.