Jeho oficiálne predstavenie sa očakáva v prvej polovici mája.

Viaceré úniky tvrdia, že prvý skladací telefón spoločnosti Google bude predstavený spolu s Pixel 7a už počas výročnej vývojárskej konferencii Google I/O, ktorá sa bude konať 10. mája. Pokým doteraz sa objavilo už nespočetné množstvo renderov a makiet Pixel Fold, tak iba nedávno zverejnené video toho prezrádza podstatne viac.

Pravdepodobne najpodstatnejšie sú kompaktné rozmery, na základe čoho je možné predpokladať, že Pixel Fold sa bude dať pohodlne ovládať aj jednou rukou. Okrem toho je možné, že skladačka bude mať aj veľmi priaznivú hmotnosť. Čo sa však týka rozmerov, tak sa zdá, že Pixel Fold sa podobá na vynikajúce skladacie telefóny Oppo Find N a Find N2.

Google Pixel Fold vo videuZdroj: Twitter
Google Pixel Fold vo videu

Keďže uniknuté video na Twitteri zverejnil vývojár a spoľahlivý leaker Pixel smartfónov Kuba Wojciechowski (video nájdete na tomto odkaze), je vysoká pravdepodobnosť, že je skutočné.  

Pixel Fold by mal do svojej výbavy dostať 120 Hz vnútorný OLED displej s uhlopriečkou 7,6-palca. Video však prezrádza aj jeden nie príliš pozitívny fakt. Pokiaľ sa potvrdí, že video s Pixel Fold je skutočné, tak prvé skladacie zariadenie spoločnosti Google bude mať pomerne hrubé rámčeky okolo displeja, čo nevyzerá príliš atraktívne. V hornej časti displeja sa nachádza aj 8 Mpx selfie fotoaparát. 

Hands-on” video je zaujímavé aj kvôli cenzurovanému obsahu, ktorý sa zobrazoval na displeji skladačky Pixel Fold. Je to pravdepodobne kvôli odrazom od displeja a zachovaniu anonymity človeka, ktorý video nahrával.

Google Pixel Fold vo videuZdroj: Twitter
Google Pixel Fold vo videu

Veľmi nádejne však vyzerá konštrukcia telefónu. Okrem toho, že záhyb displeje nie je takmer vidieť, tak zariadenie je pomerne tenké, za čo vďačí aj nulovej medzere v oblasti pántu, kde sa hlavný displej prekladá na polovicu. Zdá sa však, že aj vonkajšia obrazovka telefónu Pixel Fold bude pre tento telefón prínosom. Je totiž širšia ako obrazovka telefónu Fold4, nie však vyššia. To znamená, že ponúkne lepší pomer strán pre plnohodnotné používanie všetkých aplikácií. 

Vonkajší displej má 5,8-palca a pravdepodobne tenšie rámiky. Na vonkajšej strane smartfónu sa údajne nachádza 9,5 Mpx selfie fotoaparát. Zostava fotoaparátov by mala ponúknuť tri možnosti – 48 Mpx hlavný + 10,8 Mpx ultraširokouhlý + 10,8 Mpx teleobjektív s 5-násobným optickým priblížením, čo znie veľmi sľubne. Určite poteší aj 5000 mAh batéria, ktorá na druhej strane spôsobí, že hmotnosť tohto zariadenia bude na úrovni Galaxy Z Fold4 (263 gramov), nie však vyššia.

Cena a dostupnosť

Očakáva sa, že skladací Google Pixel Fold sa na pulty obchodov dostane až 27. júna za cenu 1799 dolárov (verzia 12/256 GB).

Zdroj: Kuba Wojciechowski / Twitter

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.