Možnosti využitia budú obrovské.

Komisia FCC povolila spoločnosti Google, aby mohla začať s testovaním novej technológie radarového snímača pohybu s názvom Soli, pri vyššej frekvencii. Pomocou tohto snímača môže používateľ ovládať smartfón, inteligentné hodinky alebo iné zariadenie bez toho, aby sa ich dotýkal.

Používanie tohto snímača pohybu vyžadovalo schválenie, nakoľko spoločnosť Google potrebuje pri testovaní používať vyššie frekvencie než tie, ktoré sú v súčasnosti povolené. Google verí, že projekt Soli by mohol otvoriť cestu používateľom na manipuláciu s elektronickými zariadeniami bez toho, aby sa ho skutočne museli dotýkať. Celý projekt pritom odštartoval už v roku 2015 (video nižšie) a o rok neskôr sa začali objavovať prvé prototypy, ktoré využívali práve technológiu Soli.

Možno si pamätáte na technológiu od Samsungu – Air View, ktorá bola predstavená so smartfónom Galaxy S4. Mohlo by sa zdať, že Google vyvíja niečo podobné, pričom tomu tak nie je. Projekt Soli využíva radar, ktorý umožní používateľom plne komunikovať s elektronickými zariadeniami iba pomocou gest, prevádzanými vo vzduchu.

Nakoľko testované zariadenie používa radarovú technológiu, spoločnosť Google aktuálne potrebovala od FCC špeciálne schválenie na vykonanie potrebných skúšok. Spoločnosť Google pôvodne požadovala prevádzku v pásme od 57 do 64 GHz a FCC povolilo Googlu iba mierne prekročenie aktuálne povolených noriem. Spoločnosť FCC v tomto prípade poskytuje osobitnú licenciu pre Google a čiastočne aj zamietla pôvodné zámery giganta.

Keďže radar môže preniknúť do tkanín, tak by nemal byť problém používať zariadenie aj keď je napríklad vo vrecku nohavíc, alebo v taške bez toho, aby ho musel používateľ vyberať.

Projekt Soli je stále iba vo fáze testovania, takže bude dosť dlho trvať, kým ho neuvidíme v akomkoľvek komerčnom produkte. Avšak vyhliadky do budúcnosti sú pomerne dobré, len si budeme musieť zvyknúť na to, že veľa našich známych možno začne okolo seba prevádzať „prstovú gymnastiku„, čo vo veľa situáciách môže vyzerať pomerne komicky.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

AnTuTu zverejnilo rebríček najvýkonnejších Android zariadení. Top 10 ovládlo ZTE

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.