Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Používatelia služby Google si dnes na domovskej stránke vyhľadávača môžu pripomenúť 100. výročie narodenia jedného z najslávnejších párov v histórii športu, Dany a Emila Zátopkovcov. Google Doodle ich zachytáva počas olympijských hier. Slávnostné animované logo vytvorili známi českí ilustrátori Tomski&Polanski a počas dnešného dňa ho môžu vidieť používatelia na Slovensku, v Českej republike, ale aj v ďalších krajinách, vrátane Islandu, Grécka či Bulharska.

Česká dvojica ilustrátorov Ilona Polanská a Lukáš Tomek známa pod umeleckým menom Tomski&Polanski sa tvorby graficky upraveného loga Google zhostila po prvýkrát. Dvojica Tomski&Polanski patrí k špičke v tejto oblasti ako v Českej republike, tak aj v zahraničí. Podieľali sa napríklad aj na kampani k oscarovému filmu Wesa Andersona Grandhotel Budapešť.

„Dana a Emil boli nesmierne talentovaní a vášniví športovci, milovali pohyb celým srdcom a dušou. Je inšpirujúce sledovať ich oddanosť svojmu remeslu. Je nám veľkou cťou, že sme mohli vytvoriť Doodle pre také športové legendy. Snažili sme sa pripomenúť ich športové disciplíny, vzájomný rešpekt a partnerstvo, ako aj špecifický bežecký štýl Emila Zátopka,“ hovoria Ilona Polanská a Lukáš Tomek.

Jedným z posledných lokálnych Doodlov si Google na slovenskej domovskej stránke pripomenul 100. výročie narodenia Eleny Lackovej, prvej rómskej spisovateľky a takisto aj prvej rómskej ženy zo Slovenska a Čiech, ktorá ukončila vysokoškolské štúdium a obhájila titul magistra. Slovenský Google si špeciálnou úpravou loga vo Vyhľadávači Google pripomenul v minulosti aj ďalšie významné slovenské osobnosti. Vôbec  prvým lokálnym Doodlom bolo výročie narodenia Ľudovíta Štúra z roku 2008. Ďalej išlo o také osobnosti ako Martin Kukučín, Anton Bernolák, Juraj Jánošík, Adam František Kollár či Milan Rúfus.

Nezastaviteľné duo, ktoré inšpirovalo ostatných

Emil počas svojho života prekonal osemnásť svetových rekordov a trikrát bol vyhlásený za najlepšieho športovca planéty. Dana sa stala olympijskou víťazkou a dvojnásobnou majsterkou Európy. Manželia Zátopkovci sú naďalej veľkou inšpiráciou nielen vo svete športu, ale pre každého, kto chce niečo dosiahnuť. Sme radi, že si ich dnes môžeme prostredníctvom Googlu pripomenúť vo viacerých krajinách sveta,“ hovorí Oldřich Svojanovský z Nadácie Dany a Emila Zátopkových.

Dana a Emil Zátopkovci sa narodili pred sto rokmi v rovnaký deň, 19. septembra 1922. Prežili spolu päťdesiatdva šťastných rokov, počas ktorých inšpirovali nespočetné generácie nielen v športe.

Dana začala hádzať oštepom náhodou v roku 1946, keď mala dvadsaťštyri rokov. V tom istom roku sa prihlásila do súťaže v oštepe na majstrovstvách krajiny, kde po niekoľkých týždňoch tréningu zvíťazila. Emil bol známy svojou svojráznosťou a inovatívnym prístupom k tréningu a behu, čo inšpirovalo animovaný Doodle, ktorý bol uvedený do pohybu tento rok. Rád testoval hranice svojich schopností a držal sa svojho životného kréda: „Nemôžem? Zvyšujte tempo!“

Ich najväčšie športové víťazstvo ako manželov bolo na olympijských hrách v Helsinkách v roku 1952. Zatiaľ čo Dana dominovala v hode oštepom, Emil získal zlaté medaily v behu na 5 000 metrov, 10 000 metrov a maratóne. Obaja získali medaily v ten istý deň, dokonca len s malým časovým odstupom. Obaja sa tiež významne zaslúžili o výchovu mladej generácie atletických talentov a o rozvoj tohto športu.

Značky: