Stadia odíde do minulosti už 18. januára 2023.

Spoločnosť Google dá hráčom, ktorý si kúpili jej herný ovládač pre cloudovú hernú platformu Stadia, posledný darček. Je ním odomknutie bluetooth pripojenia na tomto hernom ovládači, vďaka čomu ho bude možné spárovať aj s iným hernými zariadeniami.

Ovládač, ktorý prišiel na trh v roku 2019 spolu s celou hernou platformou, bol špecializovaný na zníženie oneskorenia v hrách, takzvanej latencie. Tá je pri cloudovom hraní kľúčová, keďže všetky výpočty pre hru prebiehajú na vzdialenom počítači, do ktorého sa zase prenášajú impulzy z ovládača. V oboch prípadoch teda musia príslušné dáta prekonať omnoho dlhšiu cestu ako pri priamom hraní na desktope či notebooku.

Stadia ovládač sa preto nepripájal cez bluetooth, ale priamo k wi-fi, čo malo pomôcť znížiť odozvu. Nastavoval sa pomocou párovacieho kódu so zariadením, na ktorom ste chceli hrať. Po ukončení prevádzkovania Stadie 18. januára 2023 to už ale nebude možné a ak by v Google nesprístupnili bluetooth konektivitu, stal by sa nepoužiteľným.

Ako presne bude odblokovanie bluetooth realizované, zatiaľ v Google neprezradili a iba avizovali, že budúci týždeň sprístupnia softvérový nástroj, ktorým sa do bude dať urobiť.

Druhým darčekom, tentoraz už pre všetkých hráčov, je uvoľnenie historicky poslednej hry pre Stadiu s názvom Worm Game. V popise hry sa uvádza, že ide o malý titul, ktorý tím platformy využíval na testovanie mnohých funkcií Stadie celé roky. Ako Google dodáva, tento titul sa síce nestane hrou roka, ale tím Stadie pri ňom strávil veľa času a chceli sa preto o ňu podeliť s komunitou.

V zásade ide o variáciu na starého dobrého Hada, ktorého preslávili telefóny Nokia. K dispozícii je kampaň, arkádový režim, multiplayer a aj editor levelov. Hru si môžete zahrať na tomto odkaze.

Zdroj: Community.stadia.com, Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.