Stadia predstavuje výborné riešenie, ak si chcete zahrať očakávaný herný hit už dnes.

Cyberpunk 2077 je jedna z najočakávanejších hier za posledné roky. Do predaja sa dostala 10. decembra 2020 a spôsobila obrovský záujem – je to najrýchlejšie sa predávajúca počítačová hra všetkých čias. Vývojári z CD Projekt RED dodali počas prvého dňa 8 miliónov kópií na všetky platformy. 59% z objednávok tvorili počítače.

Lenže, po uvedení hry na trh sa začali objavovať prvé problémy. Cyberpunk 2077 je náročná hra na výpočtový výkon a pokiaľ nemáte moderný a výkonný herný počítač alebo konzolu PlayStation 5 či Xbox Series X, zážitok z hrania nebude ideálny. A práve v takejto situácii vás môžu zachrániť služby na cloudové hranie.

Google Stadia je dostupná na Slovensku

Google Stadia je dostupná na Slovensku

Vitajte v budúcnosti: Hranie Cyberpunku 2077 iba cez cloud

Ja som sa Cyberpunk 2077 rozhodol vyskúšať hneď po uvedení hry na trh a rozhodol som sa spoľahnúť iba na cloudové služby. Hru mám k dispozícii na Steame, takže som si ju mohol zahrať cez GeForce NOW. Rozhodol som sa však dať ďalšiu šancu Google Stadii, ktorá začala oficiálne fungovať na Slovensku iba pár dní pred uvedením Cyberpunku.

Vo svojej recenzii na Stadiu som polemizoval, či je to tá správna služba pre mňa. Pri pohľade na jej koncept mi viac vyhovovali konkurenčné riešenia, ktoré sú vhodným doplnkom k hraniu na PC, resp. na Xboxe. Avšak Google Stadia v prípade Cyberpunku ukázala svoj potenciál a presvedčila ma, že má zmysel. Bude však k tomu potrebovať očakávané AAA tituly, ktoré musia byť na Stadii dostupné hneď vtedy, kedy budú aj na ostatných platformách.

Zážitok z hrania Cyberpunku na Stadii je zatiaľ v mojom prípade veľmi dobrý a bezproblémový. V snahe zahrať si hru cez GeForce NOW som sa stretol s informáciou, že musím čakať na voľný herný počítač a to aj napriek tomu, že mám aktívne prémiové členstvo. Po polhodine čakania som GeForce NOW vypol a spustil Cyberpunk na Stadii.

Cyberpunk 2077 v službe GeForce NOW

Cyberpunk 2077 v službe GeForce NOW. Po uvedení hry na trh bola služba preplnená a na hranie museli čakať aj prémioví používatelia. V prípade Google Stadia sme mohli hrať okamžite

Žiadne čakanie, hrať sa môžete okamžite

Hra sa po pár sekundách spustila. Nemusel som riešiť žiadne sťahovanie a ani aktualizovanie. Jednoducho som iba klikol na ikonku hrať a o minútu neskôr som bol v úvodnom menu hry. Cyberpunk som hral v prehliadači Chrome, na starom počítači a zážitok z hrania bol veľmi dobrý. Nezaznamenal som lagy a ani žiadne komplikácie z hľadiska konektivity medzi mojim počítačom a servermi Googlu. V tomto smere som mal pocit, ako keby bežala hra priamo na mojom počítači. Do internetu som bol pripojený 50 Mbps optickým internetom, cez kábel.

Cyberpunk beží cez Stadiu v rozlíšení Full HD pri 60 fps, resp. v 4K pri 30 fps – podľa toho, ktorý režim si zvolíte. Zatiaľ som hral v prvom spomenutom režime, počas najbližších dní budem Cyberpunk testovať cez Stadiu aj na veľkej televíznej obrazovke v 4K, aby som objektívne zhodnotil vizuálnu kvalitu.

Vo Full HD rozlíšení nemožno hranie cez Stadiu porovnávať s konzolami novej generácie, avšak to je ako porovnávať hrušky s jablkami – výhodou Stadie je možnosť zahrať si hru kdekoľvek a bez herného hardvéru. Výkonné herné počítače či konzoly novej generácie sú určené náročným hráčom, ktorí chcú najlepšiu vizuálnu kvalitu. Na druhej strane, vizuálna kvalita je aj vo Full HD rozlíšení na dobrej úrovni a hra beží stabilne – bez náhleho a neočakávaného spomalenia, s čím sa môžete stretnúť v prípade starších herných počítačov alebo konzol predchádzajúcej generácie.

Stadia mi dáva zmysel. Bude však potrebovať nové AAA hry hneď pri ich uvedení na trh

Predpokladám, že spoľahlivý zážitok pri hraní cez cloud vám poskytne aj GeForce NOW v prípade stabilného a kvalitného pripojenia do internetu. Je zrejmé, že NVIDIA čoskoro navýši kapacitu služby, takže na hranie už nebudete musieť čakať – pokiaľ máte prémiové predplatné.

Na druhej strane, koncept Stadie mi konečne začína dávať zmysel aj v praxi. Rozumiem, že z pohľadu používateľa, ktorý má k dispozícii výkonný herný počítač, je rozumnejšie si kúpiť hru na Steame a potom si svoj zážitok z hrania rozšíriť na ďalšie zariadenia cez GeForce NOW – hoci aj s extra nákladmi za prémiové predplatné GeForce NOW.

Avšak z pohľadu používateľa, ktorý nemá herný počítač alebo hernú konzolu novej generácie a chce si zahrať Cyberpunk 2077 a nič neriešiť, je Stadia pravdepodobne najlepšia voľba. Hru si zakúpi za jednorazový poplatok a môže si ju zahrať na ľubovoľnom z podporovaných zariadení a to bez ďalších poplatkov. Má to svoje čaro.

Ako vyzerá Cyberpunk 2077 na Stadii? Pozrite si toto video

Prečítajte si aj:

Google Stadia štartuje na Slovensku: Zaujalo ma cloudové hranie? (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit