Skoré testy však odhalili niektoré kľúčové parametre.

V týchto dňoch sa začali objavovať prvé informácie o pripravovaných telefónoch série Google Pixel 9 a skladačke Pixel Fold 2. Podľa doterajších informácií by mali byť všetky tieto telefóny vybavené novou čipovou sadou Google Tensor G4. Nový leak však naznačuje, že v prípade novej čipovej sady nemusí ísť oproti sade Tensor G3 o výrazný výkonnostný skok. Čipové sady spoločnosti Google vo všeobecnosti nepatria medzi najvýkonnejšie, avšak veľmi dobre zapadajú do jej filozofie. Google sa v podstate snaží napodobniť Apple v spôsobe navrhovania hardvéru a softvéru.

Na internete sa objavilo porovnanie čipových sád Tensor G3 a G4, pričom pripravovaná sada z tohto porovnania vôbec nevyšla dobre. Zatiaľ čo minuloročný Tensor G3 bol miernym zlepšením oproti pôvodnému Tensoru a verzii G2, zdá sa, že pripravovaný Tensor G4 nemusí priniesť to, čo používatelia očakávajú. Na druhej strane je však ešte príliš skoro tento čipset zavrhovať, keďže sa zjavne nachádza v testovacej fáze.

Porovnanie čipových sád Google Tensor G3 a G4Zdroj: Geekbench
Porovnanie čipových sád Google Tensor G3 a G4

Na porovnávacej platforme Geekbench 5 sa proti sebe postavili čipové sady Tensor G4 a G3. Testy ukazujú, že G4 je o až 19 % pomalšia ako G3 a obsahuje menej jadier ako priamy predchodca. V single-core testoch sa G4 podarilo získať skóre 1082 bodov, zatiaľ čo v multi-core testoch dosiahol skóre 3121 bodov. Je však aj pomerne zaujímavé, že testy prebiehali na Geekbench 5, čiže skutočne ide o jeden z prvých testov sady G4, ktorá do očakávaného predstavenia série Pixel 9 určite prejde optimalizáciou. Aj preto je teraz príliš skoro na to, aby sme na sadou Tensor G4 “lámali palicu”.

Render Google Pixel 9 ProZdroj: OnLeaks/MySmartPrice
Render Google Pixel 9 Pro

Testy na platforme Geekbench však prezradili, že Tensor G4 má iba 8 jadier, čo znamená, že je nepravdepodobné, že pôjde o upravenú verziu čipovej sady Exynos 2400 s 10 jadrami. Google dokonca bude aj naďalej využívať Samsung na výrobu svojich čipových sád. V roku 2025 by však Google mal začať využívať výrobný proces spoločnosti TSMC.

Nakoľko skorý test na porovnávacej platforme Geekbench iba naznačil niektoré kľúčové parametre sady Tensor G4, tak o dosiahnutom výkone sa dá polemizovať. Rozhodne to však bude mať v silnej konkurencii sád Snapdragon 8 Gen 4 a Dimensity 9400 veľmi ťažké. Nasledujúce týždne určite odhalia viac.

Zdroj: Wccftech

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.