Dôvod nie je oficiálne potvrdený.

Počas konferencie Google I/O 2023 vyhľadávací gigant predstavil množstvo softvérových, a dokonca aj niekoľko zaujímavých hardvérových noviniek, vrátane prvého skladacieho telefónu Pixel. Ďalšou z oblastí, ktorej sa Gogle počas eventu venoval, bola aj umelá inteligencia. 

Google oficiálne poodhalil vlastnú komunikačnú umelú inteligenciu Bard už začiatkom tohto roka a zverejnil k nej aj blogový príspevok. Počas májovej vývojárskej konferencie spoločnosť potvrdila, že Bard sa dostane na obrovské množstvo trhov, avšak používatelia v Európe môžu na konkurenciu ChatGPT zabudnúť.

Google I/O sa tradične koná v Shoreline Amphitheatre v Mountain ViewZdroj: WIRED
Google I/O sa tradične koná v Shoreline Amphitheatre v Mountain View

Pokým Bard sa členským štátom EÚ (aj Kanady) vyhne oblúkom, tak medzitým sa dostal až do 180 ďalších krajín. Google však počas konferencie akosi pozabudol upresniť, prečo sa tak deje. Dokonca aj na stránkach podpory spoločnosť síce uvádza detailný zoznam viac ako 180 krajín, v ktorých je Bard k dispozícii, avšak z EÚ sa tam nenachádza ani jedna krajina. Pokým pre tento krok pravdepodobne existuje vážny dôvod, tak pre Google je to rozhodne aj škoda, že Bard sa nedostal do veľkej časti Európy. 

Google v Európe nesprístupní alternatívu pre ChatGPTZdroj: Google
Google Bard

Ako sme uviedli, skutočný dôvod tohto rozhodnutia nie je oficiálne známy. Je pritom možné, že súvisí s nariadením GDPR. Pripomeňme si, že aj Taliansko prednedávnom nakrátko zakázalo ChatGPT kvôli podobným obavám z porušovania týchto nariadení. V tomto prípade však došlo začiatkom mája k značnému posunu.

Bard je v súčasnosti k dispozícii v 3 jazykoch a vo viac ako 180 krajinách a územiach. Postupne sa bude rozširovať do ďalších krajín a území spôsobom, ktorý bude v súlade s miestnymi predpismi a zásadami umelej inteligencie.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.