Pred istým časom sme jazdili na virtuálnych okruhoch v hre Forza Motorsport 7 pre Xbox One a počítače so systémom Windows 10. Následne sme presadli do konkurenčného vozidla značky Gran Turismo, aby sme zistili, ktorá exkluzivita obsadí v našej redakcii prvé miesto. 

Forza Motorsport 7 prináša lepší pocit z rýchlej jazdy. To bolo jasné už po pár minútach virtuálneho vozenia sa v Gran Turismo Sport. Táto herná séria má medzi fanúšikmi kultový status a je zrejmé, že aj do najnovšieho GT Sport sa vkladali veľké nádeje. Či ich hra splní, záleží najmä od toho, aký typ hráča ste.

Gran Turismo prichádza s trúfalým konceptom. Základom je online hranie  
Totiž, Gran Turismo Sport je iná hra, ako jej predchodcovia. A to najmä z hľadiska jej konceptu. Základom nového GT síce stále ostáva jazdenie vo virtuálnych automobiloch, ktoré je opäť komplexne prepracované a s dôrazom na čo najlepšiu simuláciu správania sa vozidla na ceste. Vývojári sa však rozhodli koncipovať novinku s dôrazom na online hru.

Aj preto sa kariéra pre jedného hráča obmedzuje iba na autoškolu a pár výziev, ktoré vás možno naučia efektívnejšie jazdiť. Avšak po splnení týchto úloh, ktoré nie sú až také zábavné ako samotné jazdenie, máte iba jednu možnosť – plnohodnotne sa pustiť do online hrania.

Aby sme boli úplne presní, hra ponúka aj offline hranie a ak chcete, môžete si donekonečna vyberať, po ktorých okruhoch chcete jazdiť v samostatných pretekoch a pretekať sa s umelou inteligenciou ovládanými protivníkmi. Avšak tomuto hernému režimu jednoducho chýba motivácia a rýchlo sa omrzí. Je to škoda, pretože vytvoriť základnú kariéru z dostupného obsahu by určite nebolo nič náročné.

Hodnotenie:
+ pocit z virtuálneho jazdenia
+ unikátny online režim
– absencia skutočnej kampane pre jedného hráča
– dôraz na online hranie nebude vyhovovať každému
– chýba dynamické počasie a zmena dňa

Vývojári sa však rozhodli tak, ako sa rozhodli a buď to budete akceptovať, alebo siahnete po jednej z konkurenčných hier. Na PS4 si zahráte aj Project Cars 2, Forza 7 je dostupná iba pre Xbox a PC s Windows 10. Nenechajte sa však odradiť tým, že Gran Turismo Sport kladie veľký dôraz na online hranie, pretože je to pravdepodobne prvá hra, ktorá sa vás snaží naučiť jazdiť.

A tým nemáme na mysli pridávať plyn a otáčať volantom. Bez pozretia výukových videí s lekciami slušného správania sa na virtuálny okruh proti skutočným protivníkom nepostavíte. Niežeby si všetci hráči zobrali uvedené rady k srdcu, avšak hra je navrhnutá tak, aby sa vás snaha ruinovať zážitok zo strany niektorých jedincov nedotkla. Súper sa v prípade nevhodného správania nachvíľu zmení na ducha a cez vaše auto preletí ako vzduch.

Online režim je v prípade nového Gran Turismo skutočne prepracovaný. Každý deň sú k dispozícii denné preteky, do ktorých sa môžete prihlasovať. Treba sa k nim pripojiť v presne daný čas, prípadne začať o pár minút skôr voliteľnou kvalifikáciou. GT Sport ponúka aj turnaje, ktoré sú vypísané v kalendári, takže sa na ne viete časovo pripraviť.

Kalendár vás však môže aj obmedzovať, nakoľko sa vy ako hráč musíte prispôsobovať plánovanému harmonogramu. Alebo si zahrať samostatný offline pretek. Našťastie, samotné jazdenie je v jadre veľmi zábavné a dokáže vás prikovať k televízoru.

Túto recenziu sme začali vetou, že Forza 7 ponúka lepší pocit z rýchlej jazdy. Za tým si stojíme. Na druhej strane, Gran Turismo Sport pôsobí komplexnejším dojmom a prináša realistickejší pocit zo správania sa vozidiel na trati. Virtuálne jazdenie je zábavné v oboch prípadoch, každá z hier vyniká niečím iným. A rovnako je to aj mimo trate – Forza 7 má navrch z hľadiska počtu vozidiel a množstva celkového obsahu, GT Sport chce zaujať najmä prepracovaným online režimom. Záleží na vás, čo vám viac vyhovuje.

Hodnotenie: 3,5/5, 70 %

Cena: 64,99 EUR
Zapožičal: Sony

Prečítajte si aj:

Recenzia: Forza Motorsport 7

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit