Zaujímali ste sa niekedy o svoju digitálnu bezpečnosť, alebo ste sa zamysleli ako jednoducho sa dokáže hacker stať vami v priebehu pár minút? Možno si teraz poviete, že je to nemožné, dodržiavam nejaké tie bezpečnostné pravidlá, máte antivírus, dokonca aj zaktualizovaný systém. Ale zamysleli ste sa napríklad aj nad tým, že dávate príliš veľa toho o sebe na sociálne siete a dokonca tieto príspevky máte otvorené pre každého, kto sa na váš profil pozrie?

Veľa ľudí dáva na sociálne siete aj to, kedy ide s prepáčením na toaletu. A dokonca to má prístupné verejne. Tak sa poďme spoločne pozrieť, ako jednoducho sa niekto cudzí môže stať vami.

  1. Kontrola na pozadí
    V prvom kroku sa hacker zameria na cieľ, v tomto prípade konkrétneho človeka a zhromaždí si o tom človeku čo najviac dát, ktoré sú dostupné verejne už na spomínaných sociálnych sieťach.   Tak získa útočník pomerne veľké množstvo použiteľných dát a môže sa dostať aj k vášmu telefónnemu číslu.
  1. Použitie vášho telefónneho čísla
    V ďalšom kroku hacker získa vaše telefónne číslo a tvári sa ako vy. Tento typ útoku sa volá Spoofing, kde osoba alebo program maskuje svoju totožnosť a tvári sa ako druhá osoba. Pre príjemcu hovoru, v tomto prípade napríklad telefónna spoločnosť, vyhodnotí hovor ako overený (veď predsa telefonuje ten človek z vášho čísla) a vďaka tomu útočník získa prístup k vášmu kontu.
  1. Rozhovor a získanie údajov
    S trochou hereckého výkonu útočník môže získať naozaj plný prístup k vaším údajom, veď pozrite sa, ako to prebiehalo v samotnom videu:

Treba byť opatrný a naozaj uvažovať nad tým, čo všetko zverejníme na sociálnych sieťach a zverejníme to pre všetkých. Boli ste obeťou hackerského útoku? Dajte nám vedieť.