Multi-Shot kamera od Hasselbladu má 100 Mpx snímač a dokáže vytvárať fotografie v rozlíšení 23200 x 17400 Px, ktorých výsledná veľkosť dosahuje až 2,4 GB. Slušné!

Hasselblad je švédsky výrobca špičkových a pomerne špecifických fotoaparátov, ktoré nie sú úplne dostupné pre bežných ľudí. Toľko z charakteristiky spoločnosti, prejdime k samotnej novinke, ktorá je viac než zaujímavá.

Hasselblad H6D-400C MS je nástupcom modelu H5D. Tieto fotoaparáty sú prednostne určené na fotografovanie statických objektov, ktoré musia mať na výslednej fotografii zachované všetky, aj tie najmenšie detaily. Zväčša ide o fotografovanie umeleckých diel, sôch, rôznych objektov alebo automobilov. Samozrejme, je toho omnoho viac. Táto novinka patrí do úzkej skupiny stredoformátových fotoaparátov s funkciou Multi-Shot a rozlíšením snímaču až 100 Mpx.

Funkcia Multi-Shot zaručuje maximálne detaily a najvernejšie podanie farieb. V jednoduchosti – funguje to na princípe skladania viacerých fotografií do jednej výslednej. Režimov je však viacero a nastavenie závisí od aktuálnej potreby fotografa, resp. požiadavky zákazníka. Môže to byť režim Signle-Shot: 100 Mpx fotografia z jedného snímku, 4-Shots: 100 Mpx fotografia zložená zo 4 snímok alebo 6-Shot: 400 Mpx fotografia vyskladaná zo 6 snímok. Samozrejmosťou je aj nahrávanie Full HD a UHD/4K videa. Snímanie Multi-Shot záberov vyžaduje vysokopresný posuv o 1 alebo ½ pixelu, prostredníctvom piezoelektrickej jednotky. Snímanie fotografií zložených z viacerých záberov tiež vyžaduje, aby bol fotoaparát pripojený k počítaču (PC/MAC).

Ako to funguje? Režim 6-shot zachytáva celkom 6 snímok, čoho výsledkom je jedna 400 Mpx fotografia. Prvé 4 snímky zahŕňajú posun senzora o jeden pixel, aby sa zaznamenali skutočné farebné dáta (GRGB). Následne sa snímač vráti do východiskového bodu. Ďalšie dve snímky sú vykonané pohybom snímača o ½ pixelu vodorovne a následne ½ pixelu vertikálne. Vo výsledku sa všetky snímky zlúčia tak, aby poskytli ekvivalent 400 Mpx fotografie, ktorá má výslednú veľkosť 2,4 GB (16-bitový TIFF súbor > 23200 x 17400 Px). Celkom slušný výsledok!

H6D-400C MS je však aj „bežným“ fotoaparátom s množstvom funkcií. Na vysokorýchlostné dátové prenosy a prepojenie s počítačom využíva USB-C konektor, disponuje duálnym slotom pre SD karty, v zadnej časti je 3-palcový dotykový LCD displej a samozrejmosťou je aj Wi-Fi konektivita s možnosťou prepojenia fotoaparátu so smartfónom. Veľkou výhodou je modulárna konštrukcia, ktorá sa dá prispôsobiť podľa potrieb. Podrobné špecifikácie nájdete > TU.

Ukážka, ako funguje Multi-Shot (6 snímok)

Hasselblad H6D-400C MS sa začne predávať v marci 2018, za odporúčanú cenu 39 900 eur bez DPH. Objednať si ho však môžete už dnes, presnejšie to bolo možné od 16. Januára. Ak však nechcete platiť za fotoaparát cenu lepšieho automobilu, ale chcete, resp. potrebujete vytvoriť špičkovú fotografiu, tak si ho na oficiálnych predajných miestach môžete prenajať. Odporúčaná cena prenájmu na jeden deň je od 399 eur.

Zdroj: Hasselblad.com

Prečítajte si aj:

CES 2018: Lumix GH5S je nekompromisný nástroj na tvorbu profesionálneho videa. Mali sme ho v rukách

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE